Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката на пет северни страни в пет дни на ppIANISSIMO 2016

Финландия, Дания, Швеция, Исландия и Норвегия ще имат свои представители на фестивала за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO 2016 със специално нордско издание. Идеята на организаторите от Фондация "Пианисимо" е българската публика да научи повече както за изпълнителите, така и за много от авангардните автори в тези страни. Форумът предвижда колаборации между чуждестранни и български музиканти, както и джаз линия.


Решихме да осъществим една наша дълго време съществуваща идея, с която да представим северните страни и тяхната музика, защото съвремената т. нар. сериозна музика, за разлика от популярната им култура и филмите, не е толкова добре позната в България,
разказа в предаването "Алегро виваче" артистичният директор Илия Граматиков

Много от участниците са композитори, повечето произведения ще бъдат премиерни за нашата сцена, а ще има и световни премиери на специално създадени за фестивала композиции.

Българското национално радио за пореден път е партньор на фестивала "Пианисимо" и домакин на по-голямата част от събитията - основните концерти са от 19.30 ч. в Първо студио на Радиото, но в някои от дните има и концерти от 17.30 и от 21.30 ч.

Входът за всички концерти е свободен.

Чуйте интересни подробности за гостуващите артисти в интервюто с Илия Граматиков - артистичен директор на ppIANISSIMO 2016.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна