Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Има данни за целенасочено дестабилизиране на страни в региона

Снимка: БГНЕС

Според премиера Бойко Борисов има данни за целенасочено дестабилизиране на страни в региона, като Македония, визирайки щурмуването на границата от бежанците в Идомени и вчерашните протестни действия в страната. Действа се в Сърбия и Гърция, а страната ни също е застрашена. Македонският президент е предупредил европейската общност и колегите си от региона за подготвяни провокации, подчерта Борисов:

Македонският президент ни запозна с информация за подготовка на нападение на техните граници от организирани групи и то се случи. Бяха провокирани, използван е сълзотворен газ – нещо, което не се одобрява от демократичната общественост, бяха подложени на натиск. Вчера се случи и това, което днес ще продължи. То ще продължи и по-дълго.

Според премиера България се справя добре с бежанския проблем в сравнение със съседните държави:

Гърция, виждате, че за съжаление, не се справи. Нито НАТО се справи в Егейско море. Бежанският поток продължава. Не сработват добре споразуменията. Вчера вече и Македония, при един импийчмънт на президента, няма правителство. Как ще пазят границата? Как ще се справят? Само можем да гадаем. В Сърбия – проблеми, в България в същото време, ако някой проникне през тези над хиляда километра граница, бива залавян на сръбската граница, връщан обратно или пращан в бежански център. България се справя добре в тази криза, в тези условия, когато Европа тотално се провали.

Борисов подозира, че и в България се правят опити за дестабилизация, като направи логическа връзка на събитията от последната седмица. Визира така наречените "граждански арести“, свинските опашки и карикатурите от пресата:

Веднага и "Ал Джазира", и други организации започнаха да говорят, че в България едва ли не има някакви паравоенни формирования. Тримата афганистански бойци се въртят по целия световен обмен. Привързва се постепенно моето има към тези свински опашки.

Борисов е категоричен, че никога не е разпореждал негови карикатури да се свалят от сайтове и затова ще качи всичко на своя фейсбук профил:

Специално искам да кажа на тези карикатуристи, на които са им свалили карикатурите, че ще ги слагам всеки ден аз на моя фейсбук, защото всичко това се свързва: веднъж бежанците, веднъж мигрантите, веднъж незаконните арести, "граждански арести“, едва ли не, ние сме ги подстрекавали и все някой се върти около мен.

Премиерът беше категоричен, че правителството няма да допусне през страната ни да мине бежанска вълна:

При тази организация на правителството ние няма да допуснем такава бежанска вълна и това явно е проблем, затова търсят по най-ефективния начин да ни разклатят.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!