Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната комисия по културата и медиите изслуша кандидатите за членове на СЕМ

Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по културата и медиите изслуша на заседанието си този следобед кандидатите за членове на Съвета за електронни медии. Номинирани са шестима, а местата са две.  

Точно 2 часа продължи изслушването в комисията, а номинираните се представиха пред депутатите по азбучен ред. Бившият директор на "Хоризонт" Васил Чобанов, който е предложен за СЕМ от депутатите Методи Андреев от ГЕРБ и Явор Хайтов от БДЦ, каза, че сега е шансът на СЕМ за нов обществен договор за медийната регулация: Така че да имаме ясното съзнание, че НТ и НР изпълняват онази функция, която обществото им е възложило.. 

Доцент Иво Драганов, член на предшественика на СЕМ НСРТ и преподавател в НБУ, е номинация на РБ. Той поиска всеки от членовете на регулатора да има свой ресор, БНТ да направи детски канал и посочи като добър пример в журналистиката Би Би Си: Нещата са от лоши, по-лоши. Няколко поколения деца са изпуснати.

Предложението на Слави Бинев за член на СЕМ Кин Стоянов каза, че регулаторът отдавна е изчерпал своя кислород. А СЕМ е проспал приватизацията на БТК! На практика СЕМ блокира участието на свободни продуценти в обществените медии.

АБВ предлага за член на СЕМ проф. Любомир Халачев – ректор на НАТФИЗ до миналата година. Според него към медийния регулатор трябва да има особено отношение: Защото това са хората, които имат в ръцете си възможностите да регулират медийната среда. А днес, ако едно време преди 100 години, властта се е взимала с оръжие, в днешно време се взима с медии – т.е. това е невероятна сила

Розита Еленова, номинирана от БДЦ, поиска парите на държавата да следват зрителя и рейтингите да са водещи при определянето на бюджетите: Не трябва СЕМ да бъде в една изчаквателна позиция, а трябва да бъде малко по-проективен, за да не бъде в позицията на вечно отбраняващият се, защо не е направил нещо друго.

Бившият член на СЕМ допреди три години, София Владимирова е номинация на ГЕРБ. Тя се обяви за утвърждаване на плурализма: Регулацията във времето трябва да започне да отстъпва своето поле на саморегулацията. Защото това показва зрялостта на обществото, това показва зрялост на медиите, да създават и да способстват за изграждането на едно демократично общество

И шестимата кандидати ще бъдат подложени на гласуване в пленарната зала. Очаква се това да стане през следващата седмица. След това в регулатора ще влезе и Бетина Жотева, за която президентът Росен Плевнелиев издаде указ преди почти година.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна