Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС отхвърли и втората жалба срещу СЕМ на генералния директор на БНР

| обновено на 25.04.16 в 16:28
СЕМ

Върховният административен съд отхвърли жалбата, подадена от генералния директор на БНР Радослав Янкулов срещу конкурсната процедура за избор на негов приемник.

Янкулов атакува дискриминационните, според него, критерии и условия за участие в процедурата, защото препятствали възможността му за участие в конкурса. Той оспорва изискването към кандидатите за 3 години управленски стаж и твърди, че има правен интерес, защото решението засяга правата и законните му интереси. Настоящият генерален директор на БНР, чийто мандат изтича в края на май, иска отмяна на допуснатото предварително изпълнение на решението за избора на негов наследник, защото не било мотивирано. 

От мотивите на решението става ясно, че от Върховния административен съд са поискали от Янкулов да предостави доказателства, че е участник в конкурса, на което той отговорил, че няма такива, защото не е подавал документи за участие в него, защото бил насрочен след незаконосъобразно решение на СЕМ и затова намирал за безпредметно да се кандидатира. 
Тримата административни съдии, чието определение може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Ваърховия административен съд, единодушно са решили, че жалбата на Радослав Янкулов е недопустима, тъй като след като не е участник в обявения конкурс, чиито условия твърди, че са дискриминационни, няма правен интерес да обжалва.  

Съдебна защита се търси с цел защита на субективни права, законни интереси и свободи и означава, че при евентуална отмяна на оспореното решение за жалбоподателя ще настъпят непосредствено благоприятни правни последици, мотивират се върховните съдии.
Миналата седмица друг състав на Върховния административен съд отхвърли и другата жалба на Радослав Янкулов, в която той оспорваше легитимността на Съвета за електронни медии. То също не е окончателно.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна