Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русе отбелязва своя празник

| обновено на 06.05.16 в 17:46

За втора поредна година кметският екип на Русе покани успели в различни области на науката, спорта и изкуството русенци. Проявата е част от честванията по повод деня на града - 6 май. Тържествата започнаха с връчването на званията "Почетен гражданин на Русе". На тържествена церемония в Доходното здание със званието "Почетен гражданин на Русе" бяха удостоени 8 личности, свързани с развитието на града, сред които треньорката Нешка Робева, професор Румяна Ценкова и диригентът Найден Тодоров.

Празникът продължава с тържествена Света литургия в храм "Свети Георги", концерт на детските състави за вокално и танцово изкуство и среща на кмета Пламен Стоилов с талантливи млади хора, подкрепяни от фондация "Русе град на свободния дух". Вечерта ще завърши с голям концерт.

За някои от младите таланти обаче работната среда и качество на живот в България са неудовлетворителни. Те не харесват образователната система, политиката, медицинските услуги. Други успешни млади хора, включили се в честванията споделят, че градът им не е място за развитие, защото всичко е превзето от т.нар. "октопод" и изисква връзки, а младият човек трудно пробива  в такава обстановка. Други се надяват, че ще могат да имат път на развитие тук.

Проф. Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей, разбира стремежа на младите да излязат извън страната:

Всеки иска да пътува, да види различни светове, да натрупа опит, различен от този. Трябва да кажем, че опитът в Русе не е достатъчен. Съвсем нормално е тези млади хора да искат да видят светове, не само един свят. Дали ще се върнат, много зависи от нас. Не е безнадеждно. Не е тъжно. Русе може да бъде кауза и той е от изключително важните за България места.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени