Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи и чужденци мерят сили на хайдушки фестивал в Сливен

На 15-и май в местността Карандила ще се проведе фестивал "Хайдушка среща". За участие са се записали няколко чуждестранни граждани, пожелали да се включат в хайдушкото мерене на сила.
 

Хаджи Димитър е нашият герой в Сливен и национален герой на България. На 10-и отбелязахме рождения му ден и в тази връзка организираме едно състезание, което е уникално, и идеята, за което се роди от записките на Панайот Хитов, който също е от Сливен и на който Хаджи Димитър е знаменосец. Когато отиват за провизии, взимат брашно, сол и всякакви други неща. Но товарът на Хаджи Димитър беше най-лош, пише Панайот Хитов, на него се е паднало да носи мяха с виното, тъй като е най-як. Той описва в записките си как Хаджи Димитър се справя с тази огромна тежест, каза в предаването "Преди всички" Стефан Стефанов – организатор на събитието и председател на Фондация "Старият бряст":

Търсим най-якия мъж в България. Правим силово състезание за най-подготвените мъже, за да видим дали ще има съвременник, който ще може да повтори подвига на Хаджи Димитър.

За още състезания по време на фестивала чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени