Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на външните работи на Литва: Надяваме се на сухопътен батальон от НАТО

Снимка: Архив


Надявам се Литва да бъде сред държавите, в които ще бъдат разположени сухопътни батальони на НАТО. Конкретните решения още се изготвят и предстои финализирането им, но процесът е положителен и доста конкретен.

Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ министърът на външните работи на Литва Линас Линкевичиус.

От дълго време повтаряме, че се нуждаем от значими гаранции и видими мерки, защото очевидно само политическите изявления не впечатляват нашите опоненти. Разбира се, един батальон е нещо символично, не смятам, че звучи особено агресивно и това е минимума. Но ние много ценим този минимум и се надяваме той да допринесе за сигурността не само на моята родина но и на региона.

Не всички източноевропейски съюзници в НАТО приемат такива войски, а обясненията са от техническо и стратегическо естество, а други се страхуват, че подобно действие би влошило отношенията с Москва. Министърът коментира:

Със всичко трябва да се съобразяваме. Но решенията ни трябва да се взимат съобразно сигурността на съюзниците в НАТО и това е приоритет. Не е наша работа да угаждаме на някого и да сме мили. Важно е да се приложи това, по което се споразумяхме. Честно казано, ангажиментите в отбраната не са просто поезия, а реални стъпки със заделяне на ресурси, разполагане на войници и провеждането на съвместни учения. Не трябва да се влияем от пропагандата, която се разпространява и не бива да се отклоняваме от избрания път. Вярвам, че на срещата на върха във Варшава ще изпълним обещаното.

Наскоро в Румъния бяха задействани части от така наречения противоракетен щит, а Русия реагира остро, което министър Линкевичиус оцени:

Има голяма разлика. По принцип този ракетен щит не е насочен срещу Русия, а срещу някои пропаднали държави, които могат да се превърнат в заплаха за Алианса. Това е чиста проба отбранителна способност срещу възможни атаки. Ако някой го приема лично или ако някоя страна, като Русия, го приема като заплаха за собствената си система за сигурност, то това е неин проблем, но не и на НАТО. Алиансът трябва да прави необходимото за своята сигурност. Тук отново става дума за пропагандни игри. Няма да се хванем на тази въдица.

Трябва да обмисляме и да направим всичко възможно, за да гарантираме ограничаване на достъпа до Черно море, коментира Линкевичиус плановете за постоянна военноморска група на НАТО в Черно море, която се обсъжда между Турция, Румъния и България:

Някои действия на опонентите ни са доста видими, така че Алиансът ги приема сериозно. Ние сме далеч от Черно море, но много добре разбираме инициативите на съюзниците ни и смятаме, че са правилни. И ако някой възприема това море като негова собственост, заден двор или езеро, то ние неможем да стоим безучастни към ставащото там. За да гарантираме сигурността се нуждаем от адекватни мерки. Точно това правят в момента военните стратези на НАТО.

 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна