Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Масовите изтребления и геноцид в античността" - лекция на проф. Давид Констан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проф. Давид Констан гостува в България по покана на Филосовския клуб на Института по балканистика и тракология към БАН.

Изледванията на Давид Констан се фокусират върху античната гръцка и латинска литература, особено комедията и романа, класическата философия. През последните години той изследва емоциите и концепции за ценностите в класическа Гърция и Рим,  написа книги за приятелството, страданието, емоциите и прошката. Понасоящем работи върху труд, посветен на схващанията на древните гърци за красотата  и  преводи на стихове от две трагедии на Сенека за Херакъл.

Проф. Констан ще изнесе лекция в понеделник от 18 часа в Клуба на архитектите , а темата върху която ще говори е „Масовите изтребления и геноцид в античността“. Входът е свободен, каза в „Неделя 150“ проф. Пламен Георгиев.

Търсех нещо релевантно на античността и нашето съвремие. Една от причините е, че в наше време се твърди, че геноцида е моделно явление от нашето съвремие. Много ме интересуваше дали същите емоции са изпитвани в древното време, както ние ги изпитваме днес, или има някаква промяна, така проф. Констан обяснява защо е избрал тази тема.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю.

.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна