Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсионните фондове могат да изплащат пожизнена пенсия с унаследяване

| обновено на 30.05.16 в 15:44
Даниела Петкова
Снимка: БГНЕС

Пенсионните фондове могат да изплащат пожизнена втора пенсия, която да се наследява. Това заявиха категорично от Асоциацията на пенсионните дружества. Предлагат се девет варианта за втора пенсия. Пенсионните компании са категорични, че всеки има права да управлява парите си, натрупани за втора пенсия.

Един от вариантите за пожизнена втора пенсия е с унаследяване:

Определя се пенсия от сто лева на осигуреното лице, вече пенсионер, да получава от частен пенсионен фонд и се определя седем илип десет години, гарантиран срок за получаване. Това означава, че ако лицето почине през тези седем години, задължително наследниците ще получават размера на определената пенсия в остатъка до тези седем години. Отива си на третата година и в следващите четири години наследниците получават по сто лева месечно, плюс правата за осъвременяване - обясни Георги Тодоров от едно от пенсионните дружества. 

Даниела Петкова от най-големия фонд допълни друга възможност:

Да се изплаща наследствена пенсия на наследниците на този пенсионер, който е починал, след като си е избрал пожизнена пенсия за старост с право на унаследяване.

И още един вариант за пожизнена втора пенсия:

Ограничен брой от наследници, които са финансово зависими от починалия пенсионер, също да им бъде осигурена наследствена пенсия.

Иначе, според сега предложените текстове, ще се случи следното:

Осигурено лице, на което остава месец до пенсиониране, му се случва най-лошото и почива. Сумата се унаследява на 100% от лица, посочени в закона. Законопроектът предвижда този кръг да се разшири. Ако същото лице почине 40 дена по-късно, наследниците не получават нищо.

Фондовете са категорични, че не се притесняват от въпроса за свързаните лица и са удовлетворени, че жалбата им срещу правото да местим партидите си за втора пенсия в НОИ е изпратена в Конституционния съд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени