Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: Честите промени в правилата създават несигурност и за бизнеса, и за хората

Снимка: Таня Харизанова

Ниската покупателна способност на населението плюс енергийната бедност заключват възможностите за нови енергийни инвестиции. В тази недобра инвестиционна среда инвеститорите в енергетиката се сблъскват с натиск върху цените. Тази позиция изрази в предаването "Преди всички" икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.

Като един от големите проблеми, които излизат и в класацията за конкурентоспособността, той посочи, че за домакинствата цените на тока се задържат ниски, а от друга страна, поради липсата на развити институции на електроенергийния пазар, особено малките, прохождащи бизнеси, плащат по-високи цени на електроенергията.

Фактът, че българската икономика се придвижва с пет места напред сред 61 икономики, сред най-добрите в света и топинвестиционните дестинации, е постижение, но динамиката на това отлепване не е достатъчна. Този коментар Стефанов направи относно състоянието на българската конкурентоспособност според данните за 2016 година, което бива определяно като "отлепване от дъното". Те са анализирани в доклад за конкурентоспособността на икономиките, изготвен от Института за развитие на управлението, чийто партньор от българска страна е ЦИД.

Сред факторите, които влияят върху показателите, са например натрупванията в областта на качество на околната среда и образованието, които не могат да се променят от година на година. Проблем остават алтернативните енергийни източници и състоянието на съдебната система, посочи експертът.

Изключително важно за бизнеса е да има ясна и предвидима рамка и среда. Бизнесът и гражданите очакват, че когато се направи нещо в пенсионната реформа, поне за едно, ако не за две поколения, тези правила няма да се променят, изтъкна Руслан Стефанов в коментар на отказа на финансовия министър Владислав Горанов от предложените промени във втория стълб на пенсионната система:

Когато правилата се променят за десет години, това създава проблем в очакванията, намалява инвестициите, увеличава сивотата. Хората не са съгласни да плащат за една система, за която знаят че след десет години със сигурност ще се промени.

Когато промените настъпват в рамките на шест месеца или година това създава още по-голяма несигурност. Когато непрекъснато има промени на ниво законодателство, не можем да очакваме, че хората доброволно ще започнат да изпълняват задълженията си, като виждат, че и държавата не ги изпълнява.

Цялото интервю на Юлияна Корнажева с Руслан Стефанов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна