Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН публикува карта на професионалните гимназии у нас

| обновено на 07.06.16 в 18:27
Снимка: БГНЕС
Карта на професионалните гимназии в България вече е публикувана на сайта на Министерството на образованието (МОН). Тя съдържа информация за видовете професионални направления, броя на учениците, които се обучават в тях, както и кои предлагат дуално обучение, състоянието на материалната им база и участието им проекти.

Според министърът на образованието Меглена Кунева реформата трябва да започне от учителя и от манталитета на обществото:
За мен пропускът за модерно образование – това без съмнение е учителят. До всяко кътче на страната ни трябва да стигне посланието, че е по-добре да имаш професия, която ти гарантира сигурна работа, добра заплата и добър стандарт на живот, отколкото да си безработен с диплома за висше образование.

Проектозаконът за професионалното образование е готов и ще даде възможност за придобиване на професионална квалификация от осми клас. Обучението ще даде предимство на практиката в реална работна среда и ще бъде съобразено с потребностите на бизнеса във всеки регион, обясни още министър Кунева:
Имаме карта на професионалните училища, която дава пълна информация на бизнес и инвеститорите, на учениците и родителите къде и какви кадри по професионални направления се подготвят. Това е онзи локомотив, който може да изведе реформата на скоростна отсечка.

СнимкаТака бизнесът, общините, родителите и децата, разбира се, ще могат да видят къде, какво има, как да се насочат, какви практики да очакват. За мен това е много голяма крачка напред. Ние сме готови с нашия Закон за изменение и допълнение в Закона за професионалното обучение и образование, вече е минал през МС. За мен все по-големият интерес към образованието и от страна на икономиката, и от страна на медиите, означава, че ние нямаме право да изпуснем в следващите няколко десетилетия приоритетът на България да се нарича образование, обясни още министърът на образованието.

В картата са включени и професионалните гимназии, които предлагат дуално обучение. Първите ученици по Закона за професионалното образование ще постъпят в осми клас през учебната 2017-2018 година. Професионалното обучение ще бъде финансирано и с европейски пари. Професионалното обучение у нас ще бъде финансирано и по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".

Оценките от държавните зрелостни изпити могат да бъдат проверени по училищата, на страниците на регионалните инспекторати, както и на сайта на МОН. На първата задължителна матура по български език и литература се явиха 48 026 ученици. Втората матура беше по избор, като най-много зрелостници се явиха на изпит по биология.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна