Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

56 плажа по Южното Черноморие може да останат без спасители

Снимка: БГНЕС
56 от 137 плажни ивици по Южното Черноморие остават неохраняеми този сезон. Сред тях са Обзор – детски лагери, Елените – изток, плажните ивици в Ахелой и къмпинг "Европа". За част от плажовете Областната управа в Бургас ще обяви обществена поръчка за наемането на водни спасители.

Туристическият сезон по Южното Черноморие вече е открит, но процедурите за отдаване под наем на плажове и осигуряването на водни спасители още не са приключили. Преди седмица са избрани нови наематели на 12 плажа. Министерството на туризма, обаче още не е подписало договор с тях.

Има 14-дневен срок за обжалване. Някой от другите кандидати и участници в търга, ако имат претенции, в този срок могат да ги заведат. Набавяме си всички необходими персонал, машини за почистване, спасители и всичко стои на един голям стендбай и на един огромен стопански риск за нас. Чакаме да мине този срок, за да влезем във владение на плажа и да почнем да си вършим работата, обясни Кристиян Киров – наемател на плажа в Обзор.

За част от неохраняемите плажове ще се търсят водни спасители, каза областният управител на Бургас Вълчо Чолаков:

Ние сме взели решение за кои плажове да се организира водно спасяване на неохраняемите. Посочили сме за "Иракли" два поста, Поморие - север – един пост, "Европа" – един пост, "Атанасовска коса" – втората му част – два поста, Крайморие-юг – един пост, "Алепу" – два поста, "Корал" – два поста, Ахтопол - фара – един пост.

Кога ще бъде обявена обществената поръчка за наемането на водни спасители, както и дали изобщо ще се явят кандидати, на този етап не е ясно.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна