Eмисия новини
от 09.00 часа

Уве Шердюлт: Не е изненада, че 77% от швейцарците гласуват против въвеждането на безусловен базов доход

От ляво надясно: Даниела Божинова; Таня Величкова; Уве Шердюлт и Мартин Петров
Снимка: Силвия Великова

Не е изненада, че 77% от швейцарците гласува против предложението за въвеждането на безусловен базов доход за всеки гражданин в размер на 2500 швейцарски франка на референдума на 5 юни. Това заяви пред “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ Уве Шердюлт, заместник-директор на Центъра за пряка демокрация към Цюрихския университет. В Народното събрание в петък се организира Кръгла маса "Избори и референдуми в дигиталната епоха“:

Това е типично за швейцарската политика, че такива нови революционни идеи започват с гражданска инициатива – инструмент за въвеждане на нова тема в политическия дебат. Този вот, може би, беше изненада за хората в чужбина. Хората са свикнали да гласуват по финансови въпроси и си дават много ясна сметка, че това ще се отрази на размера на данъците, на дълговете, които се натрупват. Обикновено въпросите за референдума са известни около 6 месеца преди провеждането му. Най-интензивната част от дебата е 4-5 седмици преди вота. Проблем, който имаме, е когато се гласува по 5 въпроса едновременно. По мое мнение това е прекалено.

Според Уве Шердюлт е много важно Великобритания да остане в Европеския съюз. Той очерта разликата между референдумите в България и Швейцария:

В Швейцария винаги се гласува върху конкретен правен текст – било то текст от Конституцията или текст на закон. Не е просто някакъв въпрос, на който да се даде отговор.

На референдума в Швейцария от 5 юни електоратът е отхвърлил гражданските инициативи, а са препотвърдили законодателството, което е приел парламента. Това коментира Даниела Божинова, която е изпълнителен директор на “Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Още от

Връчват наградите Лекар на годината

публикувано на 17.10.19 в 08:18

Преглед на българския печат

публикувано на 17.10.19 в 07:14