Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уве Шердюлт: Не е изненада, че 77% от швейцарците гласуват против въвеждането на безусловен базов доход

От ляво надясно: Даниела Божинова; Таня Величкова; Уве Шердюлт и Мартин Петров
Снимка: Силвия Великова

Не е изненада, че 77% от швейцарците гласува против предложението за въвеждането на безусловен базов доход за всеки гражданин в размер на 2500 швейцарски франка на референдума на 5 юни. Това заяви пред “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ Уве Шердюлт, заместник-директор на Центъра за пряка демокрация към Цюрихския университет. В Народното събрание в петък се организира Кръгла маса "Избори и референдуми в дигиталната епоха“:

Това е типично за швейцарската политика, че такива нови революционни идеи започват с гражданска инициатива – инструмент за въвеждане на нова тема в политическия дебат. Този вот, може би, беше изненада за хората в чужбина. Хората са свикнали да гласуват по финансови въпроси и си дават много ясна сметка, че това ще се отрази на размера на данъците, на дълговете, които се натрупват. Обикновено въпросите за референдума са известни около 6 месеца преди провеждането му. Най-интензивната част от дебата е 4-5 седмици преди вота. Проблем, който имаме, е когато се гласува по 5 въпроса едновременно. По мое мнение това е прекалено.

Според Уве Шердюлт е много важно Великобритания да остане в Европеския съюз. Той очерта разликата между референдумите в България и Швейцария:

В Швейцария винаги се гласува върху конкретен правен текст – било то текст от Конституцията или текст на закон. Не е просто някакъв въпрос, на който да се даде отговор.

На референдума в Швейцария от 5 юни електоратът е отхвърлил гражданските инициативи, а са препотвърдили законодателството, което е приел парламента. Това коментира Даниела Божинова, която е изпълнителен директор на “Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени