Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото романтично дуо – Стойка Миланова и Людмил Ангелов с камерен концерт в София

Със сонатен концерт от произведения на гениалните романтици Франц Шуберт, Йоханес Брамс и Цезар Франк, и вълнуващото събитие от сформирането на ново камерно дуо между проф.Стойка Миланова (цигулка) и проф. Людмил Ангелов (пиано), българските класически меломани ще бъдат зарадвани на 13-и юни в НДК, зала 6. Събитието е част от програмата на 47-ото издание на фестивала „Софийски музикални седмици“.

Наследничката на знаменития Давид Ойстрах и възпитаничка на Московската държавна консерватория, днес самата Стойка Миланова е професор в НМА „Панчо Владигеров“ – катедра „цигулка“. Не по-малко известният й партньор е брилянтният пианист Людмил Ангелов, известен у нас и в чужбина като един от най-добрите интерпретатори на Шопен и Владигеров. Той, от своя страна е почетен професор в Нов български университет. И двете музикални академии партнират на фестивала. Проф. Ангелов живее и твори между София и Толедо (Испания) и към забележителната си кариера на солист, камерен изпълнител, педагог, от години е добавил и тази на създател и артистичен директор на фестивала „Пиано Екстраваганца“, провеждан всяка есен в София. Това е първата голяма съвместна изява на новата камерна двойка, в която си партнират български музиканти от световна величина.

За емоцията от новото професионално предизвикателство разказва проф. Стойка Миланова:

Разбира се, очаквам с огромно нетърпение и радост тази наша първа среща с публиката. Свирили сме само веднъж заедно Моцарт на фестивала „Аполония“ и оттогава ми остана хубавото чувство за еднакво ансамблово мислене. Пътищата ни не се пресичаха много във времето. Сега решихме да посвирим и може би аз наложих тази програма, която е много трудна както за мен, така и за пианистите, и Людмил прие да работим заедно без възражения. Отново се възцари единомислие. Радост от съпреживяване на невероятната музика, която свирим. Блажена съм с такъв пианист.

За Стойка Миланова, програмата, за колегиалното възхищение, за времето което събира големите творци и ги напасва като пъзел, разказва проф. Людмил Ангелов:

За мен е огромна чест да свирим заедно и да направим тази прекрасна програма. Като ученик в музикалното училище ходех на нейните концерти и се възхищавах на майсторството й и всичко, което тя правеше за българската музикална култура у нас и по света. Тогава не съм си и представял, че ще дойде момент, в който ще свирим заедно. Прекрасно е, че времето намества частите на пъзела с две съседни и сродни души. Всичко се случва лесно и просто сега. Когато двама музиканти мислят по сходен начин, всичко е ясно. Сега остава трудното – да се изсвири концерта до край и да се изживее заедно с публиката. За мен е голяма чест да направим програмата с такъв изключителен музикант, какъвто е Стойка Миланова. Първо нашите души се отварят, нашите възгледи и усещания за тези сонати, а след това този прекрасен момент достига до слушателите. Надявам се да бъдем на концерта заедно с многобройна публика и всички заедно да изпитаме удоволствие от невероятната музика, написана от гениални композитори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени