Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Вагалински: Притесняват ме спасителните разкопки на инфраструктурните обекти

Снимка: радио Шумен

На големите инфраструктурни проекти, като магистралите и газопроводите, които се строят в момента, има археологически обекти, които трябва да се проучат навреме, заяви в предаването "12+3" доц. д-р Людмил Вагалински – директор на Археологическия институт с музей към БАН.

Като един от много примери той посочи, че на двете отсечки на магистрала "Хемус" между Ябланица и Белокопитово има 109 археологически обекта, които са за разкопки.

Предали сме документацията. Тогава работихме с Националната компания за стратегически инфраструктурни проекти, която беше закрита. В момента няма яснота какво се случва. Това, което ме притеснява е, че отново в последния момент ще ни се спуснат някакви експресни срокове. После ще чуваме по медиите, че археологията спира проекта, заяви доц. д-р Вагалински.

По думите му има системен проблем с планирането на проектите и дейностите, които го предхождат.

За поредна година държавата отпусна едни скромни 500 хиляди лева за археология за цялата страна. Разпределихме ги с една междуведомствена комисия към МК. Нямам обяснение кой ги е планирал, кой ги е заложил и как ги е обосновал, допълни директорът на Археологическия институт с музей към БАН.

Повече по темата можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна