Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Крит продължава работа християнският събор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Крит продължава работа християнският събор, който е "Свят и Велик", а не "Всеправославен", поради отсъствието на четири автокефални църкви.

Отново призив за единство отправи днес Вселенският патриарх Вартоломей в началото на деловата работа на Светия събор в Крит. Програмата включва 17 заседания по няколко сесии на ден. В тях участват десет патриарси на автокефалните православни църкви.

Четири православни църкви отказаха да участват в събора, сред които е и българската. Към тях беше отправен отново призив да се присъединят към християнския форум. Последиците ще бъдат само за тях, каза Цариградският патриарх.

Съборът вместо "Всеправославен" е обявен за "Свят и Велик" именно поради отсъствието на четирите православни църкви. Решенията на форума се приемат само при единно мнение и подлежат след това на одобрение от поместните църкви.

С особен интерес се следи позицията на висшите духовници по темите за православната диаспора, препятствията за брак и отношенията на православната църква към останалия християнски свят.

В периода на остра бежанска криза Съборът обсъжда и приноса на православните църкви за защита на християнските идеи – "за братство и любов между народите".

Днес беше отслужено богослужение във връзка с големия църковен празник Свети Дух. Телевизионните медии в Гърция излъчват директно всяко богослужение.

Крит се превърна в притегателен център за християни от цял свят, които пристигнаха, за да присъстват на богослуженията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна