Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският вот се отрази на рисковите инвестиции

| обновено на 27.06.16 в 19:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС
След Брекзит пазарът е в шок и е трудно да се повярва какво реално се случва. Сериозни загуби търпят инвестиралите парите си в доходоносните, но рискови фондове, предупреди за "Хоризонт" финансовият експерт Станислав Фортунов. Причината е цялостната несигурност след решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз. Все още е трудно да се прецени дали тези загуби ще бъдат трайни, смята експертът.

У нас подобни инвестиции притежават хора, които имат пари в т.нар. взаимни фондове - продукт, предлаган все по-често от банките, при който част от спестяванията се инвестират на световните пазари с определен риск. Затова по-сигурните инвестиции остават в злато и определени валути - като японска йена и швейцарски франк, които са определяни като "валутни убежища", обясни Фортунов:
Еврото също е валута, която се влияе негативно от излизането на Великобритания. За долара в момента може да се отбележат някакви повишения, но може дори да понижи лихвите, т.е. това, което направи миналия декември, да ги увеличи с 0,25 , сега да ги върне обратно, което би имало негативен ефект върху долара.

Федералният резерв в Съединените щати може да намали водещата лихва заради решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз, прогнозира Фортунов. Според него Европейската централна банка вече почти няма как да овладее ситуацията в Европа. 
Експертното мнение в детайли чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна