Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Велев: Икономиката у нас изсветлява

Снимка: БГНЕС

Има ясно очертана тенденция за изсветляване на икономиката, но този процес ще отнеме повече време. В цифрово изражение това означава между 500 млн. и 1 милиард годишно надграждане на приходите в бюджета. Това обяви в предаването "Преди всички" оглавяващият Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Тази вечер индустриалците връчват годишните си награди "Икономика на светло" за 2015 година, а проявата е съпроводена от международна кръгла маса по темата. Асоциацията измерва индекса на изсветляване на икономиката от 2010 година.

Като примери за изсветляване на икономиката Велев посочи намаляването на плащанията в брой и еднодневните трудови договори за сезонната, кампанийна заетост, като подчерта:

Завишен е контролът при придвижване на акцизни стоки, усъвършенстване и подобряване на Закона за ДДС, относно контрола върху доставките на течни горива, намаляване на плащанията в брой е един резултат от миналогодишната кръгла маса, въвеждането на тези еднодневни трудови договори за изсветляване на сезонната заетост, кампанийната заетост при прибиране на реколтата. Всички тези мерки, безспорно, дават резултат.

По-важното е да се променя обществената нагласа. Трябва да е модерно да си изряден, а не да битува схващането на Андрешко. Да си в сивия сектор става все по-малко престижно.

Жури от 100 експерти в икономиката и финансите чрез тайно интернет гласуване определя тазгодишните призьори. Във всяка категория има по четири номинации.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна