Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роза Димова: В по-малките компании жертвите на домашно насилие са по-видими

Акция срещу домашното насилие над жени и деца
Снимка: БГНЕС

Как бизнесът, работодателите, индустриите могат да се включат в борбата с домашното насилие? Паралелно изследване в Белгия, България, Гърция, Испания и Франция се фокусира върху ролята на компаниите в превенцията на домашното насилие, основано на пола. Данните сочат, че една от всека три жени е била жертва на подобно насилие.

Тъй като голяма част от времето на жените преминава на работното им място, е добре погледът да се обърне и към ролята на компаниите, обясни Роза Димова от Центъра за изследвания и политики за жените. Личният живот на служителите е по-деликатна тема, но проучването в петте страни-участнички показа, че има много случаи, в които се налага работодателите да предприемат нещо, включително кризисни ситуации, които налагат незабавна намеса, допълни тя. По думите ѝ, това явление засяга компаниите, защото пострадалата жена нарушава производствения процес, а много често помощта на работното място не е само приятелска и психологическа, а и финансова, или се изразява в преместване на жертвата в друг град.

Разговорът започва много трудно, особено когато няма кризисна ситуация, а жената страда от години, прикривайки белезите си, разказа още Роза Димова. Мениджърите в женски колективи във фирми у нас признават, че насилието е по-видимо и разпознаваемо, като в женска среда разговорът за това е по-лесен, уточни тя. Обикновено жертвите не желаят да говорят за това, а в големите компании жертвите остават дълго незабелязани.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна