Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Трад: ИДИЛ атакува цели на чужди територии, когато загуби свои терени

Руслан Трад (вдясно)
Снимка: личен архив

 Все още не се знае дали атентатът в Истанбул е дело на джихадистите от "Ислямска държава". Обикновено групировките поемат отговорност за даден атентат от 2 до 72 часа след него. Възможно е да са и кюрдски участници – най-вече "Ястреби за свободен Кюрдистан". Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" журналистът Руслан Трад, според когото опитът показва, че "Ислямска държава" започва да атакува цивилни цели на чужди територии, когато загуби свои терени в Сирия, Либия и Ирак, за да изместят вниманието от загубите си и да привлекат нови членове. Джихадистката групировка е променила и стратегията си, изтъкна той.

От атаката в Орландо насам виждаме, че тяхната цел вече са така наречените "вълци-единаци". Това е тактика, която можем да проследим назад в годините, когато "Ал Кайда" привличаше по този начин поддържиници. С една реч на говорителя на "Ислямска държава" Ал Аднани в началото на свещения месец Рамадан, той обяви, че всяко действие на техни поддръжници ще се смята за много по-голям акт, отколкото ако самата организация го извърши, с което се даде зелена светлина. Прави впечатление, че с даването на зелена светлина всеки да може да извършва акт в името на "Ислямска държава" се засилиха и тези акции.

Трад подчерта, че "Южният фронт" вече не е толкова боеспособна формация в рамката на Свободната сирийска армия, тъй като бойците са били заставени от Командния център да воюват само срещу "Ислямска държава", но не и срещу режима на Асад:

...Което постави бойците на "Южния фронт" в неизгодната позиция да бъдат разглеждани като предатели сред останалите бунтовници. Може би преди месец беше изпратено и едно писмо от Свободната сирийска армия, подписано от 50 военоначалници в опозицията, в която те изразяват недоволството си от бездействието на "Южния фронт" спрямо силите на сирийската армия. Точно в този момент, когато "Южният фронт" се чудеше какво да прави, от Командния център спряха заплатите и оръжията, защото, ако те не са срещу "Ислямска държава", няма да получат подкрепата си. При което "Южният фронт" се оказа притиснат между "Ислямска държава" и две фракции  в Южен Дамаск, които са подчинени на "Ислямска държава". Това, най-вероятно, ще доведе до разкъсване на "Южния фронт" и разпадането му.

Интервюто на Даниела Якова с Руслан Трад можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна