Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. С. Воденичаров: Фонд за наука към МС би осигурил средства за нелобистки експертизи


Фонд за наука към МС е необходим, защото така ще бъде решен въпросът с осигуряването на средства за нелобистки мнения и експертизи.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ председателят на БАН  акад. Стефан Воденичаров и припомни, че БАН е експертният център на държавата, но често няма финансиране за проучванията, които са необходими на министерствата.

Всички  министерства от време на време се нуждаят от някаква експертиза, но обикновено осигуряването на необходимите финанси е свързано с бюрократична подготовка, която отнема месеци, допълни той.  Много пъти в министерствата такива са им фондовете, че те просто нямат нещо предвидено предварително, защото не се знае какви въпроси ще възникнат.

Идеята вече е била обсъждана с управляващите, допълни ученият:

Няколко пъти  министри, с които сме говорили, обсъждали, са казвали, че е добре такова нещо да се случи. И другото, съществува един междуведомствен орган "Национален съвет по наука и иновации", който е под председателството на министър-председателя. Би било хубаво този съвет час по-скоро да започне да функционира, защото в него влизат освен представители на науката, и от бизнеса и държавната администрация. Това са нещата, които трябва да начертаят пътищата за развитие на науката и от какво държавата има нужда.

Според Воденичаров средствата във Фонда за научни изследвания са недостатъчни.

Тези средства, които през последните 5-6-7 години се дават за фонд "Научни изследвания", това не е достатъчно за подтикване на българските учени. През последните три-четири години там имаше и вътрешни административни проблеми, но и сега в момента сумите, с които евентуално ще започнат няколко конкурсни програми, са много малки.

Председателят на БАН заяви, че има препоръки и към Стратегията за наука, представена от екипа на министър Кунева преди няколко седмици, която все още е обект на дискусия:

Трябва първо да се направят националните цели за стопанско развитие на България и в зависимост от стопанските цели да се види науката къде може да бъде полезна и главно средствата от Бюджета да бъдат насочени към такива области на науката, които ще подпомогнат за по-бърз просперитет на стопанския живот.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна