Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Начева: Нека да прочетем, най-сетне, тази Конституция на 25-ата ѝ годишнина

Снимка: архива


Струва ми се, че Конституцията е добре скроена обща рамка. Тя има своите несъвършенства, но не всички се коренят в това, за което тя е обект на упрек. Тя е добронамерен механизъм за решаване на критични ситуации  и досега е в услуга на всички политически кризи в България и никому не е причинила нещо като лоша последица.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“бившият конституционен съдия проф. Снежана Начева, според която трябва да се наблегне на въпросите за върховенството на Конституцията и върховенството на правото.

Тук именно се вклинява другият момент – въпросът за юридическата грамотност на българските граждани и за правната култура на българските политици. Какъвто и да е конституционният модел, той е преведени на юридически език доктринерски виждания, или концептуални виждания, за начина, по който възможно най-добре може да се управлява за един относително дълъг период едно общество и държава. В този смисъл, по-нататък, животът, който ще му вдъхне живият конституционализъм, зависи от практиката. Ако някъде има разнобой, на мен ми се струва, че той в най-голяма степен е тъкмо при подценяването на значимостта на конституционните разпоредби и загърбване на онези механизми, които тя предлага във връзка с решаване на конкретни ситуации.

Изоставаме в начина по който реализираме конституционните разпоредби,  а не в самите тях. Това не значи, че те са съвършени, обясни Начева. Тя коментира и изследвванията, според които огромна част от българите не са чели Конституцията, но всеки трети иска промени в нея:

Напълно е възможно тези хора, които не са чели Конституцията, проникнати от едно уважение към Конституционния акт като значим, без да го познават, да смятат, че не е възможно да имаме този неудоволетворяващ практически резултат в усещането за справедливост, при уважение на Конституцията, ако и самата Конституция не е съпричастна към този резултат.

НС, СУ и НБУ да застанат зад превръщането на инициативата „Аз чета Конституцията“ в национална и такова четене да се организира още тази година чрез училища, читалища, университети  и юристи.

Нека да прочетем, най-сетне, тази Конституция  на 25-ата ѝ годишнина. След това вече ще мислим и да я тълкуваме, а след това – да интерпретираме тълкувателни решения на Конституционния съд. Но нека първо да я прочетем. Тя е написана на хубав български език, няма да затрудни никого да създаде своя представа за степента, в която конституционния законодател е гарантирал върховенство на правото, демократизъм и защита на правата и свободите на гражданите. И след това да си отговорим дали фактическото съответства на юридическото и къде е  разколът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна