Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Първанов - Ембака излиза от ареста

| обновено на 12.07.16 в 18:01
Емил Първанов - Ембака
Снимка: БГНЕС
Заради изтичане на  законовия срок за задържане за убийство, Емил Първанов, по прякор Ембака, който преди около година преби до смърт работник на строящата се тогава магистрала "Струма", излиза от ареста. С критични към прокуратурата мотиви Софийският апелативен съд му наложи най-леката мярка за неотклонение "подписка", въпреки че записа в мотивите си, че по делото са събрани достатъчно доказателства срещу Първанов. 

До освобождаването се стига, защото е изтекъл максималният осеммесечен срок за задържане на лице, обвинено в умишлено убийство.

Ембака преби строителния работник Николай Чивиев на 26 юни миналата година, но беше вкаран в ареста на 9 септември, като след няколкомесечно укриване се предаде на благоевградската полиция.

Осемте месеца са изтекли на 9 юли. Два дни по-рано прокуратурата е решила да му повдигне по тежко обвинение за убийство по хулигански подбуди. Изпратена е призовка до адвокатите му за 8 юли, но те не са открити и така на Първанов не е повдигнато по-тежкото обвинение, което щеше да даде възможност и за по продължителното му задържане.

Днес съдът обяви, че няма друг ход, освен да го пусне на свобода и разкритикува прокуратурата заради действията на границата на срока.

СнимкаКритики към държавното обвинение отправи и един от адвокатите на Първанов - Димитър Марковски, за това, че въпреки желанието на клиента му да даде обяснение, прокуратурата не е намерила време да го разпита.

Марковски, който настояваше за свободата на Ембака, посочи:


Все още го е страх. Виждате по вестниците и по телевизиите какво се изсипа за този човек, какви ли не килъри били ангажирали за него. Ще пуснем една молба, ако иска да го охранява полицията, таман ще са спокойни, че няма да избяга. 
При положение че виждате какви нелогични документи се появяват в последния момент, аз по това дело очаквам всичко.

На въпрос какви са новите доказателства, уличаващи клиента му в убийство по хулигански подбуди, адвокат Димитър Марковски каза:

Няма никакви нови доказателства, фактическата обстановка си е изяснена още от първия момент, в началото, когато са разпитани всички свидетели и експертизи вече има готови. Някакви нови неща, които да са се появили в последствие, които да мотивират по-тежкото обвинение, за мене това е алогично поведение на прокуратурата. Това е желание да продължи ареста на Първанов още осем месеца.


Някаква спасителна маневра. Не знам, за тях. И аз не виждам какво ще е полезно за тях този човек да седи още осем месеца в ареста. Мисля, че това е крайно.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Силвия Великова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна