Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 8000 полицаи са отстранени от работа в Турция, продължават и арестите на участници в пуча

Снимка: ЕПА/БГНЕС

8 хиляди полицаи бяха отстранени от работа в Турция. Властите продължават и арестите на участници в пуча. От разпитите на арестуваните около 70 бивши генерали и адмирали, за които информираха медиите, стана известно, че целта е била да убият Ердоган, да превземат властта и да поставят начело генерал Акън Йозтюрк, бивш командващ Военновъздушните сили на турската армия.

Турският президент Рeджеп Ердоган е наредил бойни самолети на армията да патрулират в небето над Турция от съображения за сигурност, тъй като изтребители Ф-16 са били използвани от пучистите в нощта на метежа.

В Истанбул спецчасти, които са прехвърлени от съседните окръзи, са разположени на възлови места в мегаполиса. Извършват се проверки, изпращачи и посрещачи не се допускат в салоните на летищата.

Спецчасти нахлуха тази сутрин в сградите на военновъздушната академия в квартала "Йешилкьой", недалеч от летището "Ататюрк", където се счита, че е бил разработен планът за метежа. Блокиран е достъпът до района, има много арестувани.

В Анкара продължава следствието по арестуваните близо 2500 военнослужещи, които бяха окачествени като "хунта" в наброяващата повече от 650 000 военни турска армия. Полицията е разкрила тайник с оръжие, заровено от подкрепящите преврата войници в истанбулския квартал "Рива".

Според разследващите власти група магистрати и съдии, за които се твърди, че са около 3000 и са свързани с групировката на проповедника Фетуллах Гюлен, който живее в Америка, заедно с групата генерали са организатори на неуспелия метеж. Част от генералите-метежници се предвиждало да бъдат отстранени от турските въоръжени сили от Висшия военен съвет на страната, който ще заседава на 31 юли т. г. Метежът е бил подкрепен и от полицейски служители, заради които бе предприета чистка в полицията.

Отговорен представител на турските власти съобщи, че се издирват още няколко пучисти. Но няма риск от нов преврат, подчерта той.

След изживения хаос, ситуацията в Истанбул и в Анкара се нормализира. В другите провинции на страната и курортните райони на страната е спокойно. 

Според експерти превратът в Турция е оказал незначително влияние върху икономиката на страната.

Полицията провежда операция в базата "Инджирлик" край Адана, за където се твърди, че се намират замесени в пуча военнослужещи.

В профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов изрази притеснение от "ескалацията на реваншизъм и спиралата от насилие, която се оформя в съседна Турция". Единственият разумен подход към търсене на истината е справедливият съдебен процес, смята министър-председателят.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна