Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Милен Михов: Радикалният ислям е заплаха и за мюсюлманите

Снимка: БНТ

Османизацията на Турция, управлявана от Ердоган, е пряка заплаха за България като врата на Европа на Балканите. Това каза в предаването „Преди всички“ доц. Милен Михов, заместник-председател на ВМРО и член на парламентарната комисия по отбрана преди кръгла маса, посветена на радикалния ислям. Тя е инициирана от ВМРО и парламентарната група на Патриотичния фронт и според Михов цели да даде по-широк поглед към темата извън политическото, партийното и парламентарното говорене.

Радикалният ислям е заплаха и за всички мюсюлмани, това е идеология за преформулиране и пренареждане на световния ред и не бива да се отъждествява с религията, отбеляза още Милен Михов.

В историята на съвременна републиканска Турция армията е носител на светското и стожер на светския характер на държавата. Извън силовия опит за промяна на властта, причините за преврата трябва да се търсят в следваната от Реджеп Ердоган политика, смята Михов.

Според него е много добре да се постигне политически консенсус и той да се превъплъти в декларация на Народното събрание, което ще подсили позициите на България по случващото се в съседна Турция.

Не можем да приемем „нощта на дългите ножове“ или политическата саморазправа с цели професионални гилдии, подчерта Михов.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна