Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте напрежението между Анкара и Атина заради избягалите турски военни в Александруполис

Снимка: БТА

Расте напрежението между Анкара и Атина за екстрадицията на военните, които се приземиха с турски хеликоптер в Александруполис. По информация на адвоката по защитата на подсъдимите, те са искали да се приземят в България, но недостигът на гориво ги насочва към летище Александруполис. Утре военните ще бъдат съдени за незаконно влизане в Гърция.

В сложен казус с неизвестни последствия за двустранните отношения се превърна съдбата на турските военни. Те подадоха иск за политическо убежище пред миграционните власти, а процедурата изисква време. Анкара настоява за незабавна екстрадиция. Турският посланик в Атина каза, че ако метежниците не бъдат екстрадирани „това няма да помогне на двустранните отношения“. В гръцките медии веднага се появиха коментари: “Турският посланик заплашва Гърция“.

На първото заседание на съда в Александруполис дори полицията се намеси, като отстрани наблюдатели по делото, които заплашвали подсъдимите турски военни с „предатели, ще ви убием“ , Това съобщи адвокатът по защитата Василики Маринаки.
Тя коментира пред медиите и рисковете на случая:

Случаят е изключително сложен, по много причини, особено от дипломатическа гледна точка. Разбирам, че е много трудно за гръцкото правителство, защото живея близо до границата и знам какво може да се случи, ако отношенията ни с Турция са лоши.

Опозицията, както и авторитетни гръцки магистрати, предупредиха правителството да спре коментарите по казуса, защото „компрометират гръцкото правосъдие“, което е независимо.

Министърът по миграция Музалас изрази безпокойство за засилване на миграционната вълна при тези събития в Турция.
Засега не се отчита повишен натиск към гръцките острови в Егейско море, съобщават от охраната на морската граница.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна