Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще оцелее ли обсерваторията в Рожен

Снимка: Национална астрономическа обсерватория Рожен

Ще оцелее ли обсерваторията в Рожен? Това коментираха в предаването "Хоризонт до обед" директорът на обсерваторията в Рожен д-р Никола Петров и Златина Карова – директор на дирекция "Наука“ в МОН:

Вече в обсерваторията се е очертал един дефицит от почти 60 000 лв. Не само този недостиг е проблем. Това, което трябва да се изпълни като решение, е свързано с една пътна карта "20-20". От няколко години насам имаше конкурси, проведени в нашата страна и в други държави за развитие на научни инфраструктури. Ние сме участвали, спечелихме този конкурс. През 2014 г. отново имаше някакво раздвижване по темата, преоценка на всички тези параметри по конкурсите. Има някаква комисия, доколкото знам, която ще отчете проектите и финансовите параметри на едно или друго обновяване като звена, но за съжаление все още нищо не се случва, заяви д-р Никола Петров.

Наясно сме със ситуацията в Национална обсерватория Рожен. За МОН астрономията продължава да бъде една от най-популярните науки, с голямо значение за формирането на общественото отношение към природните науки. Нашата подкрепа към Национална обсерватория "Рожен“ е системна. Тази обсерватория е включена още в първата Национална пътна карта за научна инфраструктура през 2010 г. и нейната актуализация през 2014 г. потвърждава мястото на обсерваторията в най-възловите научни инфраструктурни проекти за страната, но за съжаление цялата пътна карта е оставена без финансово обезпечаване -– коментира Златина Карова.

Цялото интервю с Никола Петров и Златина Карова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна