Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отрядът за бързо реагиране на ВМА е обучен да координира медицинските дейности при кризи

Снимка: БГНЕС

В рамките на 10 до 20 минути в работно време, Отрядът за бързо реагиране на Военно медицинска академия е обучен да координира медицинските дейности при кризисна ситуация, посочи в интервю за "Хоризонт" проф. Любомир  Алексиев, заместник-началник на ВМА:

Задачата на медицинските органи е да направят така, че да има по-малко жертви от пострадалите и по-бързо да се възстановят хората, които са засегнати от това нещо. При такъв терористичен, примерно, акт не може да няма жертви. Чрез отряда за бързо реагиране има готовност организационно най-напред да откликнем на такова събитие. Има разработени планове, съвсем съкратени времена, в които сили и средства, човешки и материални, ще бъдат там, където е мястото на събитието.

Според проф. Алексиев последните учения за реакция при бедствие сочат, че е нужна по- добра координация  между институциите:

Болници, "Бърза помощ", и от състава на МВР, от състава на армията. Това е един въпрос, който предстои пред нас да бъде решаван. Задължително трябва да наблегнем върху системата за евакуация на болните, върху системата на първичния триаж, готовността на големи здравни заведения да поемат големи контингенти. Това да се тренира, това да се прави, да се извършват обучения на хората.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна