Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Ралчевски: Чудесата са около нас

Богословът, който търси знаци за края на света, не спира да вярва в добрия обрат

Снимка: http://hermesbooks.com

Работа на писателя е не да шокира, не да наранява, но да помага на читателя да достига до някакви изводи. Това каза в специално интервю за „Хоризонт“ Мартин Ралчевски, автор на романа „Антихрист“, който ще бъде представен през следващата седмица в София.

Мартин Ралчевски е роден в София през 1974 г. По образование е богослов, по призвание – писател, а по съдба - емигрант. Живее във Великобритания. Казва, че случващото се в момента в Близкия Изток и Турция го е „видял“ в творбите си, а то е описано и в библейските текстове:

Следваме тази нотка на християнското благовестие, на това, което предстои да се случи като край на света. И понеже е твърде отговорно, съм го развил и в роман.

Тази тема ми е много интересна. Наблюдавайки събитията и тази несигурност си представям, че това време все повече наближава. Но на грешните хора не ни е дадено да знаем. Има обаче знаци, ако ги наблюдаваме, те се сбъдват. 

Мартин РалчевскиПрез 2009 година описва в книгата си „Горски дух“ сирийските събития, далеч преди да са се случили. Завладяло го е безкрайно безпокойство по отношение на Турция, защото по думите му единствената демократична ислямска държава в света престава да бъде такава.

В последната си книга с разкази „Емигрант“ е събрал разкази с чудеса от първо лице:

Чудесата са около нас. Ако вярваме и ги виждаме, Бог ни се открива. 

„Антихрист“ е седма книга за Мартин Ралчевски. Определят книгите му като автентични и емоционални. Някои от заглавията са преведени на английски и немски език. В момента авторът работи върху следващия си проект – сборника с разкази „Душа“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна