Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат на извънредно заседание промените в Закона за съдебната власт

| обновено на 26.07.16 в 12:44
Снимка: БГНЕС
Народното събрание обсъжда на извънредно заседание промените в Закона за съдебната власт.

Парламентът ще може да упражнява парламентарен контрол върху дейността на главния прокурор. Заложено е съдийско самоуправление. Преди второто четене в комисията министърът на правосъдието Екатерина Захариева определи промените като най-мащабната реформа за последните 25 години и с важност за бързината и качеството на съдебния процес.


В интервю за "Хоризонт" министър Захариева сподели, че при обсъждането висшите магистрати са отделили твърде много време за заплатите и привилегиите си:

Може би е нормално, част от мерките за борба с корупцията в съдебната система са все пак и достойните възнаграждения… трябва да има в съдебната система, но не ненормално високи. Трябва да се съобразяваме и с доходите на другите хора в България. В крайна сметка никой не кара насила никого да отиде във Висшия съдебен съвет. Това са хора от системата. Те трябва да искат да подобрят системата и затова да отиват във Висшия съдебен съвет, а не заради по-леката работа, заради по-високите заплати и заради кариерния бонус.

Спорните текстове предвиждат задължаване на магистратите да декларират принадлежност към тайни общества. Беше решено също сигналите за корупция и конфликт на интереси срещу магистрати да не бъдат анонимни. Освен имената жалбоподателят трябва да се подписва и с ЕГН. Жалбоподателят даже ще носи наказателна отговорност, ако сигналът се окаже неверен, пише още в предложенията за промени. Бившият правосъден министър Христо Иванов написа в социалните мрежи, че това води до опраскване в съдебната система.

Всички тези текстове предстои да бъдат дискутирани.

Кариерното развитие на напускащите ВСС беше във фокуса на първия час от дебатите.

След изтичане на мандата си членовете на ВСС ще бъдат връщани на заеманите преди това от тях длъжности, решиха депутатите. Отхвърлени бяха две сходни предложения - на БСП и на Емил Димитров от Патриотичния фронт - след изтичане на мандата му членът на ВСС да се върне на по-висока длъжност. Емил Димитров посочи, че хората, които излизат от ВСС, не трябва да бъдат наказвани заради това, че им е било гласувано доверие. От БСП прогнозираха, че това ще откаже можещите и знаещите да искат да стават членове на ВСС. Четин Казак от ДПС пък беше доста експресивен:

По този начин дребните душици от съдебната власт уязвяват знаещите и можещите свои колеги, каза Четин Казак.

Реформатори и от ГЕРБ казаха също, че подобно предложение няма да получи подкрепа. Реформаторите казаха още, че подобно предложение е антиреформа, а председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни позицията си против текста: Това е волята ни, това е политическото ни решение.

Съюзът на съдиите в България, Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите призоваха депутатите да не подкрепят предложението съдиите, прокурорите и следователите да декларират пред Висшия съдебен съвет членството си в съсловни организации, както е записано в промените на закона.

Адвокатите излязоха със становище, че предлаганите изменения в частта за конкурсите, атестациите, командироването на магистрати, новите правомощия на Инспектората и т.н. ще доведат до опасно капсулиране на съдебната власт.

Дебатите в залата продължават.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добромир Видев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна