Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските неделни училища зад граница обхващат само 10 на сто от децата

Учителите зад граница настояват за адаптирани, а не просто за съкратени програми за обучението по български език

Снимка: Венцислава Шойкова

Българските неделни училища в чужбина са около 300 и обхващат около 20 хиляди деца, а това е изключителна малък процент. Това заяви в предаването „Преди всички“ Камелия Конакчиева, основател и директор на българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Париж. Представители на българските училища зад граница се събират за годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Според официалната статистика училищата ни зад граница, които работят по регулирани от МОН програми са 253.

90 на сто от българските деца в чужбина не учат български език, сподели Конакчиева, коментирайки факта, че 10 хиляди ученици са напуснали България през миналата година.

Срамежливата държавна политика към българските училища в чужбина трябва да се промени, ако МОН стане регулаторен орган на обучението по български език в чужбина може да се обърне подходът, смята още Камелия Конакчиева:

Той да стане насърчителен, а не подпомагащ. Не може държавата да няма лостове за собствените си деца.

Българските учители зад граница не искат просто съкратени програми, а адаптирани за обучението в чужбина програми. Те настояват и в екипа на одобряващите учебници да има и преподаватели в чужбина. Много неща в учебните програми трябва да се адаптират от преподавателите на място и затова в тези програми трябва да има свобода, обясни Конакчиева и добави, че много деца не посещават училището, което е в близост, просто защото то не отговаря не техните потребности:

Или са на чуждоезиков метод, а това са българоговорещи деца или обратното – има прекалено много българоговорещи деца и амбициозни родители, които вървят по български програми, а има много деца, които не могат да ги следват, защото българският не е техен майчин език.

Стоянка Почеканска, главен експерт в дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ в МОН, увери, че новият екип на министерството е диалогичен и обърнат към проблемите на българските общности зад граница.

Ценен и важен е опитът на учителите в конкретните страни заради спецификата на културната среда, тези традиции и взаимовръзки се познават най-добре от хората, които преподават езика на място, отбеляза експертът.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна