Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж изпраща още военни и полицаи за охрана в провинцията

| обновено на 27.07.16 в 18:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция ще засили присъствието на военни патрули в провинцията в рамките на антитерористичната операция.  Това беше съобщено след поредното заседание на Съвета за отбрана във връзка с атентата срещу църквата в Сент Етиен дю Рувре.

Повече военни патрули ще бъдат разположени извън френската столица, особено на по-чувствителните и оживени места. Това обявиха френският вътрешен министър Бернар Казньов и министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан след днешното заседание на Съвета за отбрана. Повече от 23500 полицаи, жандармеристи и военни ще патрулират във Франция през летните месеци, заяви Казньов. Той обеща да засили полицейското присъствие в провинцията. 56 летни събития трябва да бъдат специално охранявани, допълни той. В момента в охранителната операция заради терористичната опасност са ангажирани 10 000 военни, 4000 в района на Париж и 6000 в провинцията, припомни Льо Дриан.

Министър Казньов отново отхвърли критиките на опозицията за недостатъчно мерки и закони срещу тероризма. Не можем да излезем от правовата държава, за да защитаваме именно правовата държава, отсече той.

По-рано представителите на вероизповеданията във Франция настояха пред президента Франсоа Оланд за засилване на охраната на религиозните сгради. Ректорът на Голямата джамия в Париж призова за реформи на ислямските институции във Франция.

Все още не е официално разпознат вторият нападател във вчерашния атентат в църквата в Сент Етиен дю Рувре, но полицията върви по сигурна следа, уточни Казньов. Според в. "Монд" 19-годишният терорист Адел Кермиш, чиято самоличност беше разкрита вчера, е бил лекуван за психиатрични проблеми още от шестгодишен. Много свидетели от обкръжението му са споделили, че той открито е заявявал радикалните си възгледи и терористични намерения.

Според информация в различни медии полицията е идентифицирала и втория атентатор в църквата  в Сент Етиен дю Рувре. Той е 19- или 20-годишен. Самоличността му ще бъде потвърдена след резултата от анализ на ДНК, както съобщи френският вътрешен министър Бернар Казньов.

Довечера президентът Франсоа Оланд и членове на правителството ще присъстват на траурната меса в памет на зверски убития от терористите отец Жак Амон.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна