Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оланд: Франция ще предложи артилерийски отряд в помощ на иракската армия в борбата с ИДИЛ

| обновено на 22.07.16 в 15:25
Франсоа Оланд
Снимка: БТА

Франция ще предостави артилерия на иракската армия, за да помогне в борбата с джихадистите. Това посочи  в изявление по телевизията президентът на страната Франсоа Оланд в изявление за мерките за сигурност и борба срещу тероризма.

До средата на август Франция ще предостави артилерийски средства за армията на Ирак за борбата срещу "Ислямска държава", посочи Оланд след четвъртото поредно заседание на Съвета за отбрана осем дни след атентата в Ница. Оланд обясни, че френски военни ще обучават иракските си колеги, но изключи всякаква сухопътна намеса на френската армия в рамките на коалицията.

Президентът отново изрази пълното си доверие във вътрешният министър Бернар Казньов за мерките за сигурност в отговор на многолбройните критики на опозицията за неефективността на действията срещу тероризма.

Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов се ползва с безграничното ми доверие, като той пое и ангажимент другата седмица да бъде публикуван полицейският доклад за случилото се, подчерта Оланд.

Цялата истина около атентата в Ница ще бъде разкрита, обеща Оланд, съобщавайки, че още 12 от ранените са между живота и смъртта. Разследването показва, че нападението е било планирано отдавна, както и че въпреки факта, че "Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Ница, данните сочат, че извършителят ѝ не е бил свързан с терористичната организация, посочи още френският президент относно терористичната акт, при който загинаха  84 души.

Петима предполагаеми съучастници на нападателя от Ница ще бъдат изправени на съд, обясни още Оланд, който  призова французите да бъдат единни срещу заплахата.
Трябва да погледнем опасността в очите – терористичната заплаха е тук, а през последните  години нашата страна е в обсега на атаките, посочи още президентът на Франция, като подчерта, че тероризмът в наши дни не засяга само Франция, а и редица други държави.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна