Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балетисти от Франция, Бразилия, Швейцария и САЩ са победителите в „балетната олимпиада“ във Варна

| обновено на 29.07.16 в 11:54
Снимка: www.varna-ibc.org

155 участници от 35 държави се състезаваха за отличията на международния балетен конкурс във Варна, който е най-старият и един от най-уважаваните в света.

Тази година най-силно беше състезанието в старша възраст мъже. 2 трети награди определи международното жури под председателството на легендарния руски балетист и хореограф Владимир Василиев – за Сънуо Лий от Корея и Юа Омаки от Япония. Втора награда разделят Хорхе Барани от Куба и Ю Ши от Канада. Победител стана французинът Пол Марк, който вече е част от трупата на Парижката национална опера.

При жените в старша възраст бяха раздадени три трети награди – на Йонджае Чо от Корея, Асами Накашима от Япония и Елена Свинко от България. Втора награда разделят Джой Уомак от САЩ и Саека Шираи от Канада. Победителка стана бразилката Аманда Гомеш, която е прима балерина на Татарския държавен театър за опера и балет.

Специална награда - участие в спектакъл на Софийската национална опера и балет през сезон 2016/2017 г., получиха Аманда Гомеш и Ю Ши.

В младша възраст при девойките бяха отличени Коън Лий от Корея с трета награда, Рина Канехара от Япония с втора награда и Лу Шпихтиг от Швейцария с първа награда.

Втора награда в младша възраст при юношите разделиха Джун Масуда от Япония и Сеу Ким от Корея. Първа награда беше присъдена на Уилям Бекъм от САЩ.

Тази вечер предстои награждаването /от 20.30 часа/ и гала концертът на лауреатите /от 21.00 часа/ в Летния театър във Варна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени