Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Математическият турнир "Австралийско кенгуру" предизвиква млади математици от цял свят

Снимка: EPA/BGNES

Международното състезание „Австралийско кенгуру“ е един от най-големите математически турнири в света. То се провежда в края на юли или в началото на август и независимо от ваканцията залите на математическите гимназии се изпълват с деца. В Русе около 30 ученици се събраха в Аулата на математическата гимназия „Баба Тонка“, за да решават задачи. Участник в турнира сподели:

Ходя от трети клас. Не пропускам нито едно състезание от „Австралийско кенгуру“, защото тези сертификати ще ми бъдат много полезни, когато отида в университет или търся работа. Задачите са по-необикновени, защото са на английски език. Повечето са логически, по-нестандартни са. Имаш само 75 минути за 30 задачи. 

Състезанието се провежда от 1978 година насам. Мирослава Костадинова от Математическата гимназия в града разказва, че има ученици с доста високи постижения, като допълва, че в Бургас има деца с максимален брой точки. 


Всяко дете получава специална бланка с анализ на работата му и след края на състезанието разполага със статистическа информация за процента решени от него задачи спрямо децата от съответния регион, за да прецени на какво ниво е.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна