Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан: Решението за регистрацията на ДОСТ реабилитира доверието в правовата държава

Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд регистрира Политическа партия ДОСТ, като отмени отказа на Софийския градски съд да стори това. Градският съд отказа вписване на партията с мотива, че тя се създава на етническа основа поради преобладаващия брой учредители с турски имена и поради етимологията на думата ДОСТ - "абревиатура с определен емоционален заряд, произтичащ от значението на чуждицата с турски произход - "приятел".

ВКС обаче не споделя тези съображения на първата инстанция. В мотивите си съдиите пишат, че тезата за вероятни действия на етническа или верска основа е само хипотетична, както е и произволен изводът за възможно наличие на цели, различни от официално декларираните от учредителите и записани в устава на партията.

Решението на ВКС да регистрира ДОСТ е добра новина за България, коментира в предаването "12+3" на Програма "Хоризонт" лидерът на партията Лютви Местан:
 
То реабилитира доверието в страната като правова държава и доверието на последователите на новата партия, че в България като страна от ЕС конституцията и законите се прилагат еднакво за всички субекти – едно усещане, което с решението си СГС успя да дискредитира.

Решението е добра новина за България, защото с целите си новата партия се явява нов силен демократичен ресурс за развитието на България като откровена евроатлантическа държава. Освен проевропейска и пронатовска, ДОСТ ще бъде и откровена антиолигархична партия, декларира Лютви Местан и определи обвиненията, че ДОСТ ще бъде етническа партия като абсолютно неоснователни.

Политическият мегдан за истинско политическо съревнование за спечелване на доверието на българските граждани в Турция е отворен за всички партии, подчерта Местан:

Нека излезем пред тях с политическите ни послания, а която политическа сила спечели доверието им ще спечели и техния глас. Тези избиратели не принадлежат априори на една политическа сила.

България след изборите на 6-ти ноември трябва да има за президент евроатлантик, който ще бъде още по-силен продължител на еднозначно правилната политика, водена от сегашния президент Росен Плевнелиев, уточни лидерът на ДОСТ и добави:

Би било прекалено елементарно да гледаме на тези избори като на преброяване на гласовете и измерване на политическата ни тежест в българското общество.

Ако не сме убедени докрай в профила на кандидатите, естествено е да имаме и наши кандидати за президентския вот, изтъкна още Местан.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени