Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

27-и Международен балетен конкурс във Варна – наградите

БНР Новини
Аманда Гомеш от Бразилия - златен медал от Международния балетен конкурс, Варна 2016.
Снимка: varna-ibc.org/Виктор Викторов

Тази вечер в Летния театър на Варна от 20.30 часа започва гала-спектакълът на 27-то издание на Международния балетен конкурс – първото в света професионално балетно съревнование, което всяка втора година събира най-ярките звезди и младите надежди на балета от различни континенти. А в събота, 30 юли, отново на сцената на Летния театър публиката ще се наслади на невероятна „Среща на поколенията“ – финалният супер гала-концерт на фестивала.
Варненският балетен конкурс е авторитетен международен форум за утвърждаване и развитие на балетното изкуство. Той е уникална възможност за общуване и сътрудничество на танцовите артистите в една забележителна творческа атмосфера. Но несъмнено най-голям е приносът му в откриването и представянето на най-ярките млади дарования от различни световни балетни школи.
Като част от съпътстващата програма на големия балетен празник във Варна беше представена книга, проследяваща творческия път на легендата на танца, солиста на Болшой театър, балетмайстора, хореографа и педагога – професор Владимир Василиев.
Автор на изданието, озаглавено „Владимир Василиев. Енциклопедия на творческата личност“ е Елена Фетисова. Тя не успя да присъства на премиерата във вторник, но публиката имаше щастието да се срещне лично с Маестро Василиев, който е единственият носител на Голямата награда на Варна и председател на журито на Международния балетен конкурс тази година. Колегите ни от Радио Варна пък имаха удоволствието да бъдат домакини на това вълнуващо представяне.

Пол Марк от Франция - златен медал от Международния балетен конкурс, Варна 2016. Снимка: varna-ibc.org/Виктор Викторов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна