Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Марков: Не очаквам Законът за съдебната власт да остане непроменен повече от година

Промените тенденциозно заобиколиха прокуратурата, смята Марков

Снимка: www.csd.bg
Промените в Закона за съдебната власт не са това, което експертите и обществеността очакваха от рекламираното като съдебна реформа, каза в предаването "12+3" Димитър Марков от Правната програма Центъра за изследване на демокрацията.

Прави лошо впечатление, че народните представители показаха арогантно отношение към темата за съдебната реформа. Остана впечатлението, че всичко се прави в последния момент, за да се удовлетворят някакви очаквания, а не да се постигне истинска реформа
, смята Марков.

Политиците до известна степен си купиха малко време с хоризонт около половин година. Ако до Нова година не видим реални резултати, дебатът ще се възобнови. Няма да има никакви видими положителни резултати от промените
, прогнозира Марков.

Най-големият проблем е, че реформата се съсредоточи върху ВСС и тенденциозно заобиколи прокуратурата. Системата е капсулирана, силно централизирана и колкото по-нагоре си в йерархията, толкова повече възможности имаш да влияеш на всяко едно дело, каза още Марков.

Според него, ако продължим да получаваме негативни оценки от Европа и отново има критики в доклада, първосигналната реакция на политиците биха били още промени.

Не очаквам Законът за съдебната власт да остане непроменен повече от една година, каза в заключение Димитър Марков.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна