Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският гражданин, който прегази с колата си семейство мотористи край Драгоман, е обявен за общодържавно издирване

| обновено на 04.08.16 в 18:19
3
Снимка: Силвия Великова

Софийският апелативен съд постанови постоянен арест за турския гражданин Фарук Бекташ и го обяви за общодържавно издирване. Полицията не може да открие Бекташ, който бе поставен под домашен арест с обвинение за катастрофа край Драгоман, при която загинаха двама мотористи - мъж и жена. 

Апелативният съд заседава по искането на прокуратурата Бекташ да бъде върнат в ареста. В съдебната зала стана известно, че защитата му е оттеглила пълномощията си и му е назначен служебен адвокат. 

Днес съдебният състав взе решението си в присъствието на десетки мотористи, приятели на загиналото семейство. Още при първоначалното гледане на мярката за неотклонение на Бекташ, те предупредиха, направи го тогава и прокуратурата, че на свобода той ще се укрие. За днешното решение коментираха, че на практика е без каквото и да е значение, след като турският гражданин най-вероятно вече не е в страната. 
Бакташ е с втората по тежест мярка за неотклонение "домашен арест" с решение на Софийския окръжен съд. Той се довери на спешно сключен договор за наем за една година, подписан от упълномощено от турския гастарбайтер лице и го пусна от ареста въпреки протеста на прокуратурата и приятелите на загиналите мотористи, които и днес озвучиха площта пред Съдебната палата, а след това и съдебната зала, където СОС реши, че Бекташ трябва да бъде задържан под стража, но след като бъде открит. Затова и недоволните мотористи настояха за търсене на отговорност. 

Освен пред Съдебната палата приятелите на загиналото семейство мотористи протестираха за кратко и пред турското посолство, което подозират, че е оказало съдействие на Бекташ. С възгласите: "Дайте Бекташ" обещаха да повторят протеста си.

Мотористите се канят и да пишат до държавни институции с въпрос, кой ще понесе отговорността, първо за първоначалното съдебно решение, заради което обвиняемият вече не е в България, и второ, заради това, че не е бил опазен, докато е бил с мярка за неотклонение – "домашен арест". 

Процедурата предвижда след обявяването за общодържавно издирване на Бекташ от Софийския апелативен съд той отново да бъде търсен на територията на страната, след което евентуално да се задвижи процедурата за международно издирване.

Случаите на спасили се от правосъдието отдавна са само статистика, която върви нагоре въпреки пожарните законодателни промени, обикновено след поредния укрил се, докато търпи мярка за домашен арест. Контролът на тази мярка е възложен на МВР, но от там и официално и неформално признават, че нямат ресурс да следят, дали хората с тази мярка наистина не излизат от домовете си. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна