Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на Путин и Ердоган за първи път след кризата в отношенията между Русия и Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган ще се срещнат днес в Санкт Петербург след 8-месечно охлаждане на отношенията между двете страни, предизвикано от инцидента със сваления руски самолет през ноември миналата година на турско-сирийската граница. Кризата коства над 13 млрд.долара загуби на турската икономика.

Срещата с Путин беше договорена преди преврата, когато Ердоган се извини за сваления самолет. Но Путин беше първият от световните лидери, изразил подкрепа на Ердоган. Жестът на Владимир Путин беше оценен много високо лично от Ердоган, който беше огорчен от липсата на подкрепата от страна на западните приятели на Турция.

Искаме да отворим нова страница в отношенията с Русия, посочи Ердоган в навечерието на визитата пред медиите, служейки си с обръщението моят уважаван приятел Владимир.

Гледам на тази визита като на крайъгълен камък, искаме да започнем нова страница, която ще включва военно, икономическо и културно сътрудничество, допълни турският президент.

Турски източници посочват, че Ердоган и Путин ще обсъдят отмяната на ембаргото, възобновяването на чартърните полети, проекта "Турски поток", кризата в Сирия, борбата срещу тероризма и други регионални и глобални проблеми.

Визитата на Ердоган се осъществява след изразеното от него неотдавна съжаление за свалянето на бомбардировача и поднесените извинения на семействата на загиналите.

Посещението ще е и първото зад граница за турския държавен глава след неуспешния опит за преврат от 15 юли.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна