Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С едноминутно мълчание лекарите отбелязаха Деня на спасението

| обновено на 15.08.16 в 17:44
Снимка: БГНЕС

В 12 часа лекари почетоха с едноминутно мълчание и включени сирени на линейките делото на колегите си, загинали при спасяване на човешки живот. Медиците се събраха пред паметника на медицинските чинове във Военномедицинската академия (ВМА).

Десетки лекари и медицинският персонал от ВМА се събраха в градинката пред болницата в памет на загиналите медицински чинове по време на изпълнение на професионалните си задължения. На мястото беше и гвардейският представителен духов оркестър. Венци и цветя бяха поднесени от заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, заместник-министърът на отбраната ген. Анастас Запрянов, венци поднесоха от КНСБ и "Подкрепа", от кметството в Босилеград.

Тази година на днешния ден се навършиха 53 години от подвига на 26-годишния лекар от великотърновското село Стрелец, д-р Стефан Черкезов. На този ден той спасява от горящ автобус през 63 година 47 души и умира след тежкия ден от тежките си изгаряния. В името на неговия подвиг всяка година се отбелязва с едноминутно мълчание Денят на спасението. През 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, подкрепена от Лекарския съюз, е организиран Ден на спасението: 

Създадохме този Ден на спасението през 2005 г. като ден за оказване почит към всички наши сънародници, загинали при спасяване на човешки живот.

Днес д-р Тотко Найденов предложи този ден да стане международен и това да бъде предложено на световната здравна организация.

След проведено проучване са установени над 130 лекари и 15 медицински сестри, починали по време на работа от изтощение или вследствие на заразяване с болести от свои пациенти, както и при катастрофи с линейки на път към инцидент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна