Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бинали Йълдъръм настоя пред Борисов ЕС да спази обещанието си за либерализиране на визовия режим

Премиерът се ангажира да предаде посланията от Турция на лидерите в ЕС

| обновено на 26.08.16 в 13:03
Снимка: БГНЕС

Турският премиер Бинали Йълдъръм настоя пред министър-председателя Бойко Борисов, че Европа трябва да спази обещанието си и в края на октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим. Ако споразумението не бъде прието, това ще изправи Европа пред голям риск, заяви Йълдъръм:
Искаме нашите европейски приятели да разберат, че настъпи време да поемат повече отговорност във връзка с проблема с мигрантите. С жизненоважно значение е в края на октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим. Ако споразуменията за реадмисия и либерализиране на визите не влязат в сила, това ще постави Европа в огромен риск. Разясних това в подробности на моя приятел Бойко и съм убеден, че ще има възможността да предаде на своите събеседници в ЕС.

Премиерът Бойко Борисов, на когото по-късно в петък предстои среща с канцлера Меркел и премиерите на централноевропейски страни, каза: Имам доста послания, които да споделя с колегите. За да бъда точен, съм си ги записал. Защото България и Гърция са първите изключително уязвими държави. Тук става въпрос за истинска европейска солидарност. Солидарност и с нашите съседи, като ЕС.

Надявам ЕС да намери воля и да защитим всяка държава в ЕС. Септември имаме съвет в Братислава, след това е октомврийският съвет. Така че съм убеден, че ще намерим изход за всички европейски държави. А да съм по-ясен, ще кажа и детайлите – ще изпълним споразумението си с Турция и в същото време затваряме външните си граници само за официално преминаващите, заяви още премиерът.

Добра война няма, а не се ли реши по дипломатичен път, тя е неизбежна и в наша територия... Разбирам, че в Европа е много удобно като политическа кауза да извадиш на преден план борбата срещу мигрантите. Много удобно е да знаеш, че ще ги върнеш там, откъдето са дошли, но аз не си представям как ще почнем да приемаме на летище София десетки хиляди мигранти, които ни връщат от Европа. Нито ще приема вариант България да е буферът между Турция и Европа, коментира още Борисов.

В началото на разговорите Бойко Борисов заяви, че въпреки натиска от нелегални мигранти, етническият мир в страната е стабилен. Представителите на различните етнически общности присъстват на всички нива в управлението на страната, а правителството периодично отпуска значителни суми за възстановяване на храмове на всички вероизповедания, за развитие на пътната и социална инфраструктура навсякъде в страната. Премиерът Борисов  заяви, че допринася за равнопоставеното развитие на всички региони.

Срещите на Бойко Борисов в Истанбул продължават с разговор с турския президент Ердоган.


По-рано тази седмица по време на заседанието на правителството Бойко Борисов заяви, че не вижда в Европа перспектива за решаване на проблема с мигрантска криза. Той добави, че държава след държава се спасява поединично и всеки намира някакъв член в договора с Европейския съюз, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа се задъхват, а и обществата панически започват да се съпротивляват.

Бежанските центрове у нас вече са пълни и трябва да се мисли за финансирането на нови при евентуално нарастване на миграционния поток.

Според Борисов България започва да се харесва все повече на мигрантите. Поради тази причина страната ни трябва да се опитва да поддържа максимално прагматични и добронамерени отношения с Турция и с останалите съседи в тази ситуация.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Даниел Инков.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени