Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел и Вишеградската четворка в търсене на решения за ЕС след Брекзит

Витолд Вашчиковски: Схемата за разпределението на мигрантите между страните в ЕС е принудително преселение

| обновено на 26.08.16 в 10:02
Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бъдещето на Европейския съюз след Брекзит е темата на срещата на германския канцлер Ангела Меркел с представителите на страните от Вишеградската четворка Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

По време на посещението си в Прага, Ангела Меркел обсъди с премиера на Чехия Бохуслав Соботка засилването на сигурността между страните-членки на Европейския съюз и миграционната криза в Европа. Соботка е потвърдил несъгласието на Прага с идеята за бежанските квоти.

Същевременно министърът на външните работи на Полша Витолд Вашчиковски потвърди позицията на полското правителство, че схемата за преразпределение на имигрантите между страните от Европейския съюз е неприемлива за страната му. В интервю за агенция ДПА, в навечерието на визитата на германския канцлер Ангела Меркел във Варшава, Вашчиковски нарече схемата, за която настояват от Берлин и Брюксел, "принудително преселение":

Приемът на бежанци и мигранти трябва да бъде съобразен преди всичко с безопасността на съответната страна, с пазара на труда и социалната политика. Много страни, сред които и Полша, имат ограничени възможности. Не всички могат да си позволят политиката, която предлага Германия, каза полският първи дипломат.

След срещата със страните от Вишеградската четворка утре Ангела Меркел ще проведе в Германия т.нар. "Берлински преговори". В тях ще участва премиерът Бойко Борисов и министър-председателите на Холандия, Швеция, Финландия, Дания, Словения и Хърватия, както и австрийският канцлер. Основни теми на разговорите ще са мигрантската вълна и вземането на решения за обща европейска политика, които да бъдат приети на Европейския съвет през септември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна