Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Необходима е солидарност в Европа за решаване на бежанската криза

Снимка: БГНЕС

Българският премиер Бойко Борисов ще обсъди в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел бежанската криза и премахването на визите за Европейския съюз за турски граждани. България предпочита визите да паднат, за да може Турция да продължи да спазва миграционното споразумението с Брюксел.

Ще защитавам българската позиция, според която e необходимо общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема. Това заяви Бойко Борисов в началото на работния обяд с Ангела Меркел в лятната резиденция на германското правителство в Мезеберг.

В разговорите участват и министър-председателите на Хърватия, Словения и Австрия. Те са част от работните консултации за бъдещето на Европейския съюз, инициирани от канцлера на Германия. Основна тема на дискусиите е бежанската криза.

Ще запозная колегите с темите, които обсъдих вчера в Истанбул заедно с турския премиер и президент и отново ще подчертая, че единствено с воля и решителност от страна на ЕС и с добра координация с Турция, ще се справим успешно с този проблем. Заставам зад европейското единство и защита на суверените на държавите ни. Убеден съм, че разумът ще победи популизма и ще изградим стабилност и сила в региона, посочи още премиерът преди началото на разговорите.

Срещата не минава без разногласия. Българският премиер Бойко Борисов и австрийския канцлер Кристиан Керн имат противоположни позиции за отношенията на ЕС с Турция. Керн настоява за безкомпромисна политика спрямо Турция и дори за прекратяване на преговорите за членство в ЕС. Според него с Турция трябва да се работи съвместно по въпросите на бежанската криза, сигурността и икономическата политика, но засега да не се водят преговори за членство в ЕС.

Българският премиер пък се ангажира да представи вижданията на Турция пред колегите си от ЕС и да предаде, че оставане на визите за турски граждани в сила ще означава прекратяване на споразумението за бежанците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна