Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският поет и драматург Том Филипс издаде стихове, писани на български

Британският поет и драматург Том Филипс, автор на пиеса, посветена на протестите срещу правителството „Орешарски“, която се играе на театрална сцена в Бристол, представи пред българската публика своята стихосбирка „Непознати преводи“ със стихове, написани на български език.

Това беше много интересно преживяване. Започнах да пиша стиховете, защото уча български от един учебник и бях научил доста думи една по една, и изведнъж тези думи и изрази започнаха да се оформят в стихотворения. Изведнъж започнах да откроявам структури и мисли и започнах да ги записвам. Беше много интересно, защото речникът ми е много беден, а познанията ми по граматика са относително елементарни,  можех да мисля само по определен начин, когато пишех на български. Защото аз не хитрувах, опитвах се да пиша и мисля на български, а не да мисля и пиша на английски, а после да превеждам. В резултат на това стихотворенията са много различни от онези, които пиша на английски, каза авторът.

В интервю за предаването „Графити по въздуха“ живеещият в Бристол драматург, който възнамерява да се пренесе в България от есента на следващата година, разказа за интереса си към Балканите, както и за шока си от резултатите от референдума във Великобритания.

Хората във Великобритания не могат да мислят като европейци. Те не се възприемат като европейци, а аз винаги съм се смятал за европеец.  Мисля за идентичността си на пластове. Живея в Бристол, следователно съм жител на Бристол в някаква степен, Бристол е в Англия, така че съм англичанин в някаква степен, Англия е част от Великобритания, така че съм британец в някаква степен, Великобритания е част от Европа, така че се чувствам европеец и човек може да продължи в този дух. Мисля, че този начин на възприемане на идентичността вероятно не се среща често и вероятно това е един от проблемите с Брекзит, заяви драматургът.

Чуйте цялото интервю с Том Филипс от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна