Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Баева: Детското правосъдие се нуждае от цялостна реформа

Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет търси 255 катинара за инсталация, която ще бъде част от информационната кампания „Детство без решетки“. Кампанията цели повишаване на осведомеността  относно нуждата от цялостна реформа на детското правосъдие у нас.

Инсталацията ще се осъществи през октомври, а катинарите ще се събират до 15 септември. Те могат да бъдат стари или нови, но с изискването задължително да имат ключ към тях.

255 са децата, които в момента са настанени в интернатите в България - два типа репресивни институции, действащи по остарелия закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, поясни в интервю за „Хоризонт“ Светла Баева от БХК.

Законът датира от 50-те години, той е изработен по съветски модел и позволява деца да бъдат настанявани понякога произволно и незаконно за дълги периоди от време – до три години в подобни институции, посочи още Светла Баева. Тя добави, че още от 2008 година Комитетът за правата на детето към ООН насърчава България да реформира системата за детско правосъдие и да премахне тези интернати:

В тях се настаняват деца от 8 до 13 години и въпреки че по закон те не носят наказателна отговорност, спрямо тях се прилагат наказателни мерки, а това е недопустимо.

Материално-битовите условия в интернатите са изключително занемарени, лошо е и качеството на обучение на децата в тях, смятат още експертите.

Още по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна