Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеид Раад ал Хюсеин: Популистите водят Европа към насилие

| обновено на 06.09.16 в 11:20
Снимка: Дневник

Най-малко петнайсет жертви е взел нелегалният трафик на хора в Средиземно море през последното денонощие, съобщи италианската брегова охрана. При спасителните операции край бреговете на Либия вчера са били спасени повече от 2 700 души. Повечето от тях са пътували на опасно претоварени лодки. Трафикантите се възползваха от спокойствието на морето през последните четири дни, за да превозят по същия начин 13 хиляди души.

Върховният комисар на ООН за бежанците Зеид Раад ал Хюсеин предупреди, че популистите водят Европа към насилие. Той обвини лидера на Партията на свободата Герт Вилдерс, който е начело по популярност в Холандия със заплахата да забрани Корана, че превръща ксенофобията в политическо оръжие:

Обществата ще се оградят с барикади и ще се превърнат във враждебни лагери, командвани от екстремисти. Атмосферата ще бъде нажежена с омраза и в даден момент ще пропадне рязко в насилие с колосални размери. Трябва да се махнем от този път!

Ал Хюсеин не спести критики и към кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Националния фронт на Франция Марин льо Пен. Комисарят за бежанците сравни риториката им с тактиката за насаждане на страх, използвана от групировката „Ислямска държава".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна