Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Трад: Наблюдаващите процесите в Сирия са песимистично настроени за влизането в сила на примирието

Руслан Трад
Снимка: блог на Руслан Трад

Реално погледнато и в Сирия, и в останалата част от света, хората, които наблюдават процесите с преговорите за Сирия, са изключително песимистично настроени относно влизането в сила на примирието, договорено между САЩ и Русия, и имат не малко основание за това, заяви в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" блогърът, експерт по въпроси, свързани с Близкия изток и председател на Форума за арабска култура Руслан Трад:

Самото споразумение все още не е пуснато в детайли, макар че изтекоха някои основни точки от него. Наистина то бе постигнато след един многочасов маратон на преговори и разговори, прекъсвания и така нататък, но това, което излезе като резултат, е много обезпокоително, защото продължават да се пропускат важни точки като въпроса: "Кои територии няма да бъдат бомбардирани, нападани?“, а се говори много общо.

Трад допълни още:

Вече навлизаме в шестата година на конфликта в Сирия. Американската позиция по случая е по-изменяема от руската, която е съвсем ясна – подкрепа на запазването на режима в Сирия, на стабилността. Виждаме, че през 2011 година Обама заяви, че режимът в Сирия не е легитимен и трябва да бъде премахнат, а през 2015 г. имаше отправена критика от страна на САЩ за вече действителното разполагане на руски части в Сирия. Преди няколко дни обаче чухме затвърждаване на руските идеи за Сирия.

Цялото интервю с Руслан Трад можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна