Борисов: Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН

БГНЕС
Ирина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН до 26-и септември, съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.

Правителството ще работи за доброто й представяне, ако тя не влезе в двойката, тогава ще се мисли, заяви Борисов пред министрите от кабинета.

Така че пожелавам успех на госпожа Бокова до 26-и, цялата подкрепа на външно министерство, на всички наши посланици. Господин Плевнелиев, президентът, ще бъде сега в ООН, госпожа Бъчварова ще бъде там, Дани Митов, външният министър, ще бъде там, коктейл даваме в нейна чест, да я представим, така че до 26-и ще бъде така. Но след като се опитват да ме атакуват мен и да считат, че аз влизам в някакви игри, а аз не влизам, който ме познава знае, че аз много се съобразявам, но няма как след 26-и, ако не e първа или втора, да водим тази тема и тогава ще преценим всички заедно какво да направим.

В изказването пред министрите Борисов нито веднъж не спомена името на еврокомисар Кристалина Георгиева и коментира, че Бокова е издигната от правителството на Пламен Орешарски, а като приемственост във външната политика и сегашният кабинет е застанал зад Бокова.

Но не бих допуснал някой да си играе с името на България, с нашия суверенитет или с нашите решения. Ние сме помолили всички в света, а с тези, които сме по-близки партньори, като държава имаме традиционни добри отношения, сме ги помолили максимално да съдействат, максимално да ни подкрепят, ние досега сме участвали в избора и на еврокомисари, участвали сме в изборите за генерален секретар на ЮНЕСКО и те винаги заедно с президентската институция сме действали изключително единни. До този момент минаха четири изслушвания. За съжаление нашият кандидат е трети, пети, седми, пети, с цялото ми уважение дори Македония и Сърбия са преди нас. И явно някой иска недоброто си представяне в един момент да ни го препише на мен, на вас, на България.

В изказването си Борисов казва още, че е поканил Бокова да присъства на днешното заседание, но тя е отказала.

Не ми направи това добро впечатление, защото, когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и едно правителство, което те е номинирало, но и държави, да кажат в нейно присъствие
- думи на министър-председателя Бойко Борисов.

В последните дни излезе информация, че България ще издигне втори кандидат за надпреварата за поста на генерален секретар на ООН. Спряганото име за втори кандидат бе на българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

Бокова получи 7 насърчителни гласа в последното гласуване, докато Антониу Гутериш получи 12. Минимумът е 9 положителни гласа.


Междувременно стана ясно, че номинираната от Коста Рика Кристина Фигерес се оттегля от надпреварата за нов генерален секретар на ООН. Тя мотивира решението си с облекчаване на сложния изборен процес. Министерството на външните работи на страната заяви, че Фигерес не е получила достатъчна подкрепа при последния кръг от гласуването в Съвета за сигурност на ООН в петък.

print Отпечатай
Свързани новини
Ирина Бокова

Георги Димитров: Ирина Бокова беше не номинация на АБВ, а номинация на България

Ирина Бокова беше не номинация на АБВ, а номинация на България. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички“ на програма "Хоризонт“ Георги Димитров , международен секретар на партия АБВ: Тя беше в центъра на едно външнополитическо..

публикувано на 13.09.16 в 11:18

Сагата "Бокова - Георгиева"

Не мога да се ангажирам да гадая дали Бойко Борисов ще смени Ирина Бокова с Кристалина Георгиева , но всъщност мисля, че по-скоро ще има смяна, това каза в интервю за предаването "Преди всички“ по програма "Хоризонт“ Даниел Смилов от Центъра..

публикувано на 13.09.16 в 11:30
Още от категорията

Полското правителство: Няма да приемем изнудване от ЕС

Управляващата консервативна партия в Полша разкритикува заплахите на Европейския съюз за замразяване на гласа на страната в Европейския съвет заради съдебната реформа. Няма да приемем заплахи за изнудване от страна на представители на Европейския съюз,..

публикувано на 26.07.17 в 15:25

ЕК отново призова България незабавно да започне да попълва квотите си с бежанци

Европейската комисия отново призова България незабавно да започне да попълва задължителните си квоти за прием на бежанци. Според последния доклад за изпълнението на схемата България ефективно е приела 50 души от Гърция при задължителна квота от 831..

публикувано на 26.07.17 в 15:13
Франс Тимерманс

ЕК ще отнеме полското право на глас в ЕС, ако Варшава приеме спорната съдебна реформа

Европейската комисия даде 1 месец на властите в Полша да прекратят мерките срещу независимостта на правосъдието, преди да поиска отнемане на полското право на глас в Евросъюза. Комисията все още смята, че има системна заплаха за върховенството на закона,..

публикувано на 26.07.17 в 14:02
Тома Белев

Комисията по екология в НС одобри "бърза писта" за строителство на обекти от национално значение

Комисията по екология одобри на второ четене промяната, която дава т.нар. "бърза писта" за строителство на обекти от национално значение. Промяната на Закона за околната среда предвижда решението по обжалване на ОВОС да е окончателно на първата..

публикувано на 26.07.17 в 13:54

Македонското правителство реши Заев да подпише договора за добросъседство с България

Македонското правителство прие Доклада за състоялите се преговори и съгласувания текст на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Македония и България. Това съобщи македонската правителствена пресслужба, цитирана от агенция МИА...

публикувано на 26.07.17 в 13:46

Северна Корея заплаши САЩ с ядрен удар, ако опита да смени режима в Пхенян

Северна Корея се закани да нанесе ядрен удар "в сърцето на САЩ", ако Вашингтон се опита да смени режима. Информацията съобщи държавната агенция "Йонхап", като цитира говорителя външното министерство на комунистическата страна. Смята се, че тази заплаха е..

публикувано на 26.07.17 в 13:45
Ерик Рубин

Ерик Рубин: България да помогне за приемането на държавите от Западните Балкани в ЕС

САЩ смятат, че България трябва да помогне за приемането на държавите от Западните Балкани в Европейския съюз (ЕС). Това заяви американският посланик у нас Ерик Рубин след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Дипломатът потвърди..

публикувано на 26.07.17 в 12:59