Борисов: Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН

Снимка: БГНЕС
Ирина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН до 26-и септември, съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.

Правителството ще работи за доброто й представяне, ако тя не влезе в двойката, тогава ще се мисли, заяви Борисов пред министрите от кабинета.

Така че пожелавам успех на госпожа Бокова до 26-и, цялата подкрепа на външно министерство, на всички наши посланици. Господин Плевнелиев, президентът, ще бъде сега в ООН, госпожа Бъчварова ще бъде там, Дани Митов, външният министър, ще бъде там, коктейл даваме в нейна чест, да я представим, така че до 26-и ще бъде така. Но след като се опитват да ме атакуват мен и да считат, че аз влизам в някакви игри, а аз не влизам, който ме познава знае, че аз много се съобразявам, но няма как след 26-и, ако не e първа или втора, да водим тази тема и тогава ще преценим всички заедно какво да направим.

В изказването пред министрите Борисов нито веднъж не спомена името на еврокомисар Кристалина Георгиева и коментира, че Бокова е издигната от правителството на Пламен Орешарски, а като приемственост във външната политика и сегашният кабинет е застанал зад Бокова.

Но не бих допуснал някой да си играе с името на България, с нашия суверенитет или с нашите решения. Ние сме помолили всички в света, а с тези, които сме по-близки партньори, като държава имаме традиционни добри отношения, сме ги помолили максимално да съдействат, максимално да ни подкрепят, ние досега сме участвали в избора и на еврокомисари, участвали сме в изборите за генерален секретар на ЮНЕСКО и те винаги заедно с президентската институция сме действали изключително единни. До този момент минаха четири изслушвания. За съжаление нашият кандидат е трети, пети, седми, пети, с цялото ми уважение дори Македония и Сърбия са преди нас. И явно някой иска недоброто си представяне в един момент да ни го препише на мен, на вас, на България.

В изказването си Борисов казва още, че е поканил Бокова да присъства на днешното заседание, но тя е отказала.

Не ми направи това добро впечатление, защото, когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и едно правителство, което те е номинирало, но и държави, да кажат в нейно присъствие
- думи на министър-председателя Бойко Борисов.

В последните дни излезе информация, че България ще издигне втори кандидат за надпреварата за поста на генерален секретар на ООН. Спряганото име за втори кандидат бе на българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

Бокова получи 7 насърчителни гласа в последното гласуване, докато Антониу Гутериш получи 12. Минимумът е 9 положителни гласа.


Междувременно стана ясно, че номинираната от Коста Рика Кристина Фигерес се оттегля от надпреварата за нов генерален секретар на ООН. Тя мотивира решението си с облекчаване на сложния изборен процес. Министерството на външните работи на страната заяви, че Фигерес не е получила достатъчна подкрепа при последния кръг от гласуването в Съвета за сигурност на ООН в петък.

Свързани новини
Ирина Бокова

Георги Димитров: Ирина Бокова беше не номинация на АБВ, а номинация на България

Ирина Бокова беше не номинация на АБВ, а номинация на България. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички“ на програма "Хоризонт“ Георги Димитров , международен секретар на партия АБВ: Тя беше в центъра на едно външнополитическо..

публикувано на 13.09.16 в 11:18

Сагата "Бокова - Георгиева"

Не мога да се ангажирам да гадая дали Бойко Борисов ще смени Ирина Бокова с Кристалина Георгиева , но всъщност мисля, че по-скоро ще има смяна, това каза в интервю за предаването "Преди всички“ по програма "Хоризонт“ Даниел Смилов от Центъра..

публикувано на 13.09.16 в 11:30
Още от категорията
Здравко Здравков

Арх. Здравко Здравков: Сигналите от инвеститори за забавяне на работата на община "Младост" са в три насоки

Необявяване на разрешения за строеж, незаверяване на планове за безопасност и неспазване на процедурите за градоустройствен план. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков по случая със задържания кмет на общината Десислава Иванчева...

публикувано на 19.04.18 в 20:21

КСНС обсъди рисковете за националната сигурност и състоянието на въоръжените сили

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС), свикан от президента Румен Радев, обсъди рисковете за националната сигурност и състоянието на въоръжените сили. Четири са докладите, които бяха представени на заседанието. "Тази тема, която..

обновено на 19.04.18 в 20:06

Човекът, хвърлил бомбичката на стадион "Васил Левски", все още не е известен

Все още не е открит човекът, който е хвърлил бомбичката на стадион "Васил Левски". Това съобщи главният секретар на МВР Младен Маринов след срещата със спортния министър Красен Кралев. МВР и спортното министерство настояват да се въведат сериозни мерки..

обновено на 19.04.18 в 17:30

Отива ли си СДС

Трябва да се насърчат обединителните процеси, заяви в предаването „Нещо повече“ проф. Михаил Неделчев , участник в създаването на СДС през 1989 г. „Убеден съм, че тези обединителни процеси ще се разгърнат. Проблемът е дали демократичната общност в..

публикувано на 19.04.18 в 17:22
Мигел Диас-Канел (вдясно) пое поста президент на Куба от Раул Кастро (вляво).

Мигел Диас-Канел смени Раул Кастро като президент на Куба

Първият вицепрезидент на Куба Мигел Диас-Канел днес беше избран от парламента за приемник на 86-годишния Раул Кастро. Така той стана първият лидер след комунистическата революция в Куба от 1959 г., роден след нея, съобщи АФП. С 603 от 604 възможни..

публикувано на 19.04.18 в 17:02

Следващия месец ЕК ще приеме европейска стратегия за младежта

Следващия месец Европейската комисия ще приеме Европейска стратегия за младежта и в нея ще залегнат обсъжданите в София по време на европредседателството политики. Това съобщи след края на тридневната Европейска младежка конференция еврокомисарят по..

публикувано на 19.04.18 в 16:55

Ал. Маринов: Обществото има нужда от друг начин на правене на политика

Обществото има нужда от друг начин на правене на политика, заяви в предаването "Нещо повече“ политологът проф. Александър Маринов . "Има нужда от политическа алтернатива, не само и нова партия, а нов начин на правене на политика, нов начин на..

публикувано на 19.04.18 в 16:39